Pääministeri Matti Vanhanen on arvostellut kovin sanoin Venäjää Kaukasian kriisin vuoksi. Vanhanen sanoi keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Tampereella, että Venäjän sotilaalliset toimet ovat tuntuneet suhteettoman laajoilta ja kovilta.

Vanhanen sanoi, ettei Venäjälläkään voi olla muihin maihin ulottuvaa etupiiriä, jolla yhteisesti sovitut periaatteet eivät ole voimassa.

–Meille on pettymys, että sotilaallisen voiman käyttö on vielä tänä päivänä osa Venäjän ulkopolitiikkaa. Se on vakava poikkeus kansainvälisessä yhteisössä sovituista periaatteista, Vanhanen sanoi.

Vanhanen piti ilmeisenä, että suurvaltojen suhteet tulevat heikkenemään konfliktin vuoksi ja muutenkin suhteissa Venäjään tulee viileämpi kausi. Ylen mukaan Vanhanen, että EU:n pitäisi kuitenkin pidättytyä Venäjään kohdistuvista rangaistuksista Kaukasian kriisin jälkiselvittelyssä. Pääministerin mielestä rangaistukset, pakotteet, puhumattakaan välirikosta eivät ole oikea tie.

Vanhasen mukaan turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa on arvioitava Suomen toimintaympäristöä ja Venäjää tapahtuneen valossa. Hän ei kuitenkaan uskonut, että tapahtumat Kaukasiassa aiheuttaisivat tarkistuksia Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen linjaan.