Kokoomuksen varapuheenjohtaja Eija-Riitta Korholan mielestä vastaamattomia kysymyksiä ja vaitioloa tällä alueella on niin paljon, että tavalliselle suomalaiselle syntyy mielikuva uudelleen viriävästä suomettumisesta.Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ei pidä Itämeren kaasuputkea turvallisuusriskinä yhtään sen enempää kuin merenpohjassa jo olevia teleliikenteen tarvitsemia kaapeleita.

-Tärkeää hanketta ei pidä viivytellä eikä myöskään kiirehtiä, Vanhanen kertoi Ylen Radio Suomen haastattelussa.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola ihmettelee Uuden Suomen blogissaan hallituksen linjauksia Itämeren kaasuputkihankkeessa.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk) kertoi Helsingin Sanomien sunnuntaina julkaistussa haastattelussa, että Nord Stream -kaasuputkihankkeella on periaatteellinen lupa Suomen talousvyöhykkeen käyttöön Itämerellä jo ennen kuin ympäristöviranomaiset ovat ottaneet kantaa asiaan.

Vanhasen mukaan hallitus ei ole ennakoinut putken rakennuslupapäätöstä. Julkisuudessa on Vanhasen mukaan esitetty väärinkäsityksiä, joita ei ole ehditty täsmentämään.

Vanhanen kiisti pääministerin haastattelutunnilla, että kysymyksessä olisi poliittinen päätös.

-Hallitus päättää suostumuksestaan putken rakentamisesta syys-lokakuussa. Se ei tee päätöstä rakennusluvasta, vaan ensin ympäristöluvan antavat ympäristöviranomaiset. Tästäkin luvasta on valitusoikeus, Vanhanen täsmensi.

Pääministeri muistutti, että merenpohjassa kulkee jo nyt yhteiskunnan kannalta tärkeitä telekaapeleita. Siksi kaasuputkea ei pidä liioitella turvallisuuspolitiikkaa mullistavaksi asiaksi.

-Venäläisillä sotalaivoilla on täydet oikeudet valvoa merenpohjaa kansainvälisillä alueilla, Vanhanen opasti.

Pääministeri tapaa Venäjän pääministerin Vladimir Putinin Puolassa tiistaina.