Uuden Suomen haastattelemien kiinteistönvälittäjien mukaan pääministeri Matti Vanhasen ja hänen ex-vaimonsa Merja Vanhasen Lepsämän-talon alkuperäinen 1,1 miljoonan euron hintapyyntö oli selkeä "hinnoitteluvirhe".

Taloa kahden vuoden ajan myynyt kiinteistönvälittäjä Pia Wikman tyytyy tuhahtamaan väitteille.

-Hinta sovittiin hyvinä aikoina, kun he halusivat yrittää tätä hintaa. Siitä tultiin heti alas, ja kun pyyntö laskettiin lopulliseen tasoon, talo meni kaupaksi heti, Wikman sanoo Uudelle Suomelle ennen puhelimen sulkemista.

Välittäjän vastauksesta voinee päätellä, kuka päätti alkuperäisestä hintapyynnöstä. Siitä hinta laski Ilta-Sanomien mukaan ensin alle miljoonaan euroon ja sen jälkeen viime kesään mennessä 795 000 euroon. MTV3 kertoi tänään, että 390-neliöinen talo myytiin lopulta 750 000 eurolla.

Alkuperäisestä pyynnöstä hinta putosi siis lähes kolmanneksen, 350 000 euroa.

-Näin suurta hinnanpudotusta ei saisi olla. Se tuntuu kyllä valtavan suurelta, ihmettelee Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton puheenjohtaja Auli Niskanen.

-Välittäjällä pitäisi olla realistinen näkemys, mihin hintaan kohde voidaan myydä. Ehkä Vanhasen tahto oli lähteä koittamaan yli miljoonaa - usein myyjä arvioi kotinsa arvon kovemmaksi kuin välittäjä, ulkopuolinen. Jompikumpi tässä on tehnyt virhearvion.

Niskanen ja Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Risto Kyhälä uskovat, että Vanhanen välittäjineen saattoi tavoitella alkuperäisellä hintapyynnöllä "pääministerilisää".

-Se ei olisi täysin poikkeuksellista, että joku maksaisi hieman enemmän julkisuuden henkilön asunnosta. Mutta aika pieneksi se lisä jää tässä hintaluokassa, sanoo Kyhälä.

Niskanen uskoo, että esimerkiksi 850 000 euron hintapyynnöllä talo olisi voitu myydä jo vuosi sitten nykyiseen hintaan. Lopulliseksi hinnaksi muodostunutta 750 000 euroa molemmat asiantuntijat pitävät asuntoon ja tonttiin nähden normaalitasoisena.

-En tunne Vanhasen taloa itse, joten en pysty sanomaan onko se talona niin ainutlaatuinen tai erikoinen, mutta ehkä se hänen asemansa vuoksi on sitä. Nopeasti ajateltuna hinta ei kuulosta pahalta tämän koko- ja kuntoluokan talosta, vaikka se sijaitseekin aika reilusti pääkaupunkiseudun ulkopuolella, Niskanen arvioi.

-Esimerkiksi talon materiaalit lienevät korkealuokkaisia - eikä tämä ole vinoilua tuppeensahatuista laudoista, sanoo Kyhälä.

Niskasen mukaan Vanhasen talo ei kuulu vuoden kalleimpiin asuntokauppoihin, vaan "paljon korkeammallakin mennään". Niskanen ja Kyhälä sanovatkin, että arvoasuntojen kauppa on alkanut vilkastua syksyn mittaan.

-Koko keväänä ei myyty käytännössä lainkaan puolta miljoonaa euroa kalliimpia asuntoja. Nyt hintaraja, jota halvemmille asunnoille on kysyntää, on noussut Helsingin kantakaupungissa jo miljoonaan ja pääkaupunkiseudulla sinne 700 000 euroon, kertoo Kyhälä.

Miljoonan rajan kieppeillä sijaitsevia asuntoja myydään Kyhälän mukaan lähes parin vuoden takaiseen tahtiin.

-Sen sijaan superkalliit, yli kahden miljoonan euron asunnot eivät edelleenkään liiku entiseen malliin.