Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) tunnustaa, että kohuttu eläkeiän nostamissuunnitelma oli hänen ideansa. Eläkeiän nostamisesta Vanhanen puhui Ylen Ykkösaamussa.

- Otin samantien yhteyttä Jyrki Kataiseen (kok.) ja kerroin nostavani asian esille maanantaina politiikkariihessä, Vanhanen kertoo.

Hän huomautti, että eläkeiän nostaminen ei ole täysin uusia asia, vaan siitä on tehty useita selvityksiä aiemminkin. Vanhasen mukaan eläkeiän nostaminen on paras tapa Suomella selvitä talouskriisin jälkeisestä ajasta. Ykkösaamussa hän esitteli kolme eri vaihtoehtoa.

- Yksi, ryhdytään leikkaamaan palveluita ja etuisuuksia, jota en henkilökohtaisesti kannata. Toinen on verotuksen tuntuva kiristys ja kolmas vaihtoehto on tämä, että suomalaiset tekevät enemmän töitä, Vanhanen sanoo.

Talouskriisin aikana hallitus tulee ottamaan lainaa, jotta Suomi pääsee kriisin yli "mahdollisimman ehyenä". Pääministeri painotti, ettei hän halua "säästää Suomea verille".

"Ei ole kohtuutonta"

Vanhasen mielestä eläkeiän asteittainen korotus kahdella kuukaudella vuodessa ei ole kohtuuton.

- Viimeisen sadan vuoden aikana keskimääräinen elinikä on kasvanut noin kolmella kuukaudella joka vuosi.

Vanhanen nostaisi myös eläkeiän yläikärajaa 70-vuoteen. Sen sijaan eläkkeen niin sanotun superkarttuman ikärajan pääministeri pitäisi ennallaan 63-vuodessa.