Suomalaisten luottamus pääministeri Matti Vanhaseen (kesk.) on heikentynyt, kertoo sanomalehti Kaleva. Vanhanen sai lehden kyselyssä pääministerikautensa pohjalukemat luottamuksessa.

Vastanneista noin neljännes oli tyytyväisiä pääministeriin, kun vielä viime vuoden lokakuussa tyytyväisiä oli kolmannes. Vastaavasti pääministerin toimintaan tyytymättömien osuus on kasvanut lähes puoleen.

Lehden kyselyjen perusteella tyytymättömien joukko on kasvanut vaalirahasotkun aikana vuodesta 2008 lähtien. Sitä ennen Vanhaseen oltiin pääosin tyytyväisiä.

Vanhanen päättää työnsä puolueen puheenjohtajana ja pääministerinä kesäkuussa. Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Ville Pernaan mukaan tämä luopuminen on voinut pelastaa Vanhasen vieläkin heikommilta luottamuslukemilta.

Pernaan mukaan suomalaiset arvostavat poliitikkoja, jotka luopuvat.

- Epäonnistuneempikin ihminen saa sillä hetkellä arvonantoa, kun hän jättää tehtävänsä, Pernaa arvioi Kalevassa.

Kalevan TNS Gallupilla teettämään mielipidemittaukseen vastasi 954 suomalaista. Kyselyn virhemarginaali on 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Pääministeri Vanhanen pääsee aamulla vastaamaan jälleen vaalirahakysymyksiin. Hänen on määrä palata Aasian-matkaltaan seitsemän jälkeen.

Tällä viikolla on noussut jälleen uusia kysymyksiä keskustan vaalirahoituksesta, kun Helsingin Sanomat kertoi poliisin vaalirahatutkimusten laajentuneen vuoden 2006 presidentinvaaleihin.