Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedyn vanhat kirjoitukset paljastavat, että ihailtu presidentti suhtautui myönteisesti fasismiin ja Adolf Hitlerin valtaan ainakin ennen toisen maailmansodan tapahtumia ja nousuaan presidentiksi.

Kennedyn kirjoituksia vuosilta 1937, 1939 ja 1945 esitellään tuoreessa kirjassa, josta kertoo muun muassa brittilehti Independent.

–Kaikki kylät ovat ihastuttavia, mikä osoittaa pohjoisen rodun ylemmyyden eteläisiin nähden, Kennedy kirjoitti vieraillessaan Saksassa nuorena miehenä vuonna 1937.

Samoihin aikoihin hän kirjoitti päiväkirjaansa, että fasistien valta vaikuttaa oikealta ratkaisulta Saksassa ja Italiassa. Hän koki fasismin uhat pienemmiksi kuin kommunismin.

Kirjasta ei Independentin mukaan selviä, oliko Kennedyn suhtautuminen Hitleriin enemmän ihailevaa vai kiinnostunutta. Vielä toisen maailmansodan ja natsi-Saksan suorittaman juutalaisten joukkotuhon jälkeenkin Kennedy säilytti kiinnostuksensa Hitleriin.

–Voi hyvin kuvitella, kuinka muutaman vuoden päästä Hitler nousee tästä vihasta, joka häntä nyt ympäröi, ja tulee ajatelluksi yhtenä historian merkittävimmistä hahmoista, Kennedy kirjoitti vuonna 1945 vieraillessaan Saksassa.

Kennedyn mielestä Hitlerin elintavoissa oli mystiikkaa, jonka vuoksi hänet tullaan muistamaan pitkään.

–Hän oli legenda-ainesta, Kennedy kirjoitti.

Kirjan kustantanut Oliver Ulbrich ei Independentin mukaan usko, että Kennedy ihaili Hitleriä. Hänen mukaansa Kennedy todennäköisesti lähinnä yritti ymmärtää Hitler-ilmiötä.

Kennedyn diplomaatti-isä Joseph oli tunnettu saksalaismielisyydestään ja natsien tukemisesta, minkä vuoksi hän joutui myös presidentti Franklin Rooseveltin epäsuosioon sodan aikana.