Sdp ja kokoomus kävivät hallituksessa kiistaa vanhainkotien ja tehostetun palveluasumisen hoitajamitoituksesta vuonna 2012, muistuttaa entinen peruspalveluministeri, sdp:n kansanedustaja Maria Guzenina.

”Jos pääministeripuolue kokoomus olisi vuonna 2012 suostunut kirjaamaan sdp:n ehdottaman vanhusten hoiva-asumisen minimihoitajamäärän lakiin, olisivatko vanhustemme asiat nyt paremmin”, Guzenina kysyy blogikirjoituksessaan.

Sdp vaati tuolloin vanhuspalvelulakiin kirjausta sitovasta hoitajamitoituksesta. Vaatimus hankasi tuolloisen pääministeripuolue kokoomuksen ja valtiovarainministeripuolue sdp:n välejä. Vuoden 2012 kuntavaalien alla tuolloinen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok) katsoi hoitajamitoituksen vievän vanhustenhoidon painopistettä kotihoidosta laitoshoitoon.

Guzenina vastasi syyttämällä kokoomusta ”epä-älyllisestä argumentoinnista” ja ”älyvapaan” viestin levittämisestä.

”Ihan älykkään oloisetkin ihmiset alkoivat hokea yksityisten palveluntuottajien mantraa siitä, että henkilöstömitoitus ei ratkaise hoivan laatua, kunhan hoivalaitosten johtaminen on kunnossa.”

”Vaadin mitoitusminimiksi 0,7 hoitajaa hoidettavaa kohden. Se on taso, jonka myös SuPer katsoi riittäväksi. sdp:n hallituskumppani ja pääministeripuolue kokoomus ei tähän suostunut. Olisi ihanaa saada sanoa nyt vuoden 2019 alussa, että olin silloin väärässä. En valitettavasti ollut”, Guzenina kirjoittaa.

LUE LISÄÄ VUODEN 2012 KIISTASTA:

Riita repesi hallituksessa: kylmä hyökkäys ”älyvapaata propagandaa” vastaan

Vanhusten 0,7 hoitajaa: Onko +67 €/vuosi liikaa?

Hoitajamitoitus on noussut esiin Esperi Caren hoivakotijupakan myötä. Valvira määräsi yhtiön Kristiinankaupungin hoivakodin toiminnan keskeytettäväksi vedoten muun muassa liian vähäiseen henkilöstöön. Ammattiliitto SuPer on kertonut, että työvuorolistoilla olisi ollut ”haamutyöntekijöitä”. Esperi Care kertoi eilen, että jatkossa esimiesten työpanos merkitään jatkossa yli 50-prosenttisesti hallinnon puolelle.

”Esperi Caren tapaus osoittaa, että markkinavoimille pitää osoittaa selkeät rajat. Ahneus on valitettavasti moraalia vahvempi voima. Näyttää siltä, että vanhuspalveluiden korjaamisen osalta on edessä taas uusi taistelu. Tapaus Esperi Caren pitää näkyä eduskuntavaaleissa ja puolueiden pitää kertoa äänestäjille todelliset kantansa vanhusten palveluiden korjaamiseen”, Guzenina vaatii.

Sipilän hallitus kumosi vuonna 2017 edellisen hallituksen tekemät vanhustenhuollon parannukset. Vanhuspalveluista kumottiin muun muassa kohta, joka edellytti kunnalta vastuutyöntekijää hoitamaan vanhuksen asioita niin hoitoon kuin etuuksiin liittyvissä asioissa.

Guzeninan blogikirjoituksesta kertoi ensimmäisenä sdp:n äänenkannattaja Demokraatti.

LUE LISÄÄ:

Viranomaisten Esperi-paperit paljastavat: Lääkkeet sekaisin, hoitajat uhkasivat lakolla, hoivakotia johdettiin 200 km:n päästä

Tutkija varoittaa tuomitsemasta yksityisiä hoivakoteja – julkisella puolella rämmitty jopa pahemmin

Pääministeri Sipilän lausunto Esperistä kuohuttaa – ”Mitä ihmettä? Olisiko jo aika myöntää ongelmat?”

Esperi Caren toimitusjohtaja irtisanoutuu – ”Henkilöstöasiat jääneet liian vähälle huomiolle”

Keskustan johtaja Esperi Caresta: ”Nyt on vallalla markkinamalli, jonka sote-uudistuksen vastustajat haluavat jatkuvan”