Helsingin pormestari Jan Vapaavuori haluaa pääkaupunkiseudusta nykyistä kansainvälisemmän ja toivoo alueen saavan uusia työntekijöitä maahanmuuttajista. Vapaavuori nostaa Talouselämän haastattelussa esiin naapuripääkaupunkien Tukholman ja Kööpenhaminan kilpailuedun – koon.

Vapaavuoren mukaan pääkaupunkiseudun kasvun suurimmat esteet ovat ”liian vähäinen asuntotuotanto, asumisen kalleus ja liian vähän kansainvälistynyt kaupunki”.

– Pääkaupunkiseudulle tarvitaan paljon lisää maahanmuuttajia töihin, hän sanoo.

– Helsingille on luontevaa verrata itseään Tukholmaan ja Kööpenhaminaan. Niiden etuja ovat lähes kaksinkertainen koko ja erityisesti se, että ne ovat selvästi kansainvälisempiä.

Vapaavuoren mukaan suurkaupunkien painoarvo kasvaa taloudessa. Hän toteaa haastattelussa, että maahanmuuttajien keskittyminen pääkaupunkiseudulle pitäisi samalla huomioida alueen kuntien valtionosuuksissa, ”sillä kotouttaminen vaatii isoissa kaupungeissa paljon resursseja”.

– Maahanmuuttoa tarvitaan lisää ja päättäjien on tehtävä kaikkensa, jotta työkykyiset ja -haluiset pääsisivät töihin, hän linjaa.

Pormestari ei haastattelussa tarkenna, minkälaisiin töihin maahanmuuttajia tarvittaisiin. Palveluammatteihin liittyen häneltä kysytään, tarvitseeko ravintolahenkilökunnan osata suomea.

– Ei tietenkään tarvitse. Jos asiakkaat eivät pidä henkilökunnan kielitaidosta, he voivat mennä muualle, Vapaavuori sanoo.

Lähde: Talouselämä

Lue myös: Halla-aho vastustaa pormestari Jan Vapaavuoren puheita: ”Maahanmuutto kehitysmaista ei lisää elinvoimaa”