Turpeesta tunnetun energiayhtiö Vapon viestintäjohtaja Ahti Martikainen sanoo, että energiaturpeen käyttö voidaan Suomessa lopettaa ”vaikka huomenna”.

”Voidaan, mutta sillä on tiettyjä vaikutuksia työllisyyteen, kuntien ja valtion talouteen ja mm. puumarkkinoiden toimintaan sekä ennen kaikkea kaukolämmön hintaan. Mutta kyllä se voidaan lopettaa vaikka huomenna”, hän kirjoittaa Vapon blogissa.

Pääministeri Antti Rinne (sd) nostatti torstaina kohun toteamalla Suomen Kuvalehden haastattelussa, että polttoturpeen verotuki poistuu.

”Turpeen verotus kuuluu energiaverouudistukseen. Turpeen tuki tulee poistumaan sieltä”, hän sanoi.

LUE LISÄÄ:

Asiasta nousi äläkkä hallituksen sisällä, sillä valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) muistutti hallitusohjelman kirjauksesta, jonka mukaan turpeen energiakäyttö vähintään puolitetaan 2030. Myös vihreistä on ihmetelty Rinteen ulostuloa.

Ahti Martikainen huomauttaa, että jos turve korvataan puulla, se tarkoittaa noin 25 miljoonan puukuution lisäpolttoa vuodessa Suomessa.

”Ongelmana on se, että sosiaalidemokraatit ja vihreät sanoivat keväällä ennen vaaleja, ettei Suomen hakkuita voida enää nostaa. Jos kivihiilen lisäksi turve korvataan puulla, se tarkoittaa noin 25 miljoonan puukuution lisäpolttoa vuodessa Suomessa. Eli noin viiden Äänekosken sellutehtaan verran lisähakkuita. Tuota määrää ei ole Suomessa eikä lähialueilla. Tämä on se pieni rajoittava tekijä, miksi Vapon mukaan nopea siirtyminen massiiviseen ainespuun polttoon ei ole järkevää.”

Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén osallistui keskusteluun sunnuntaina muistuttamalla ilmastopaneelin tällä viikolla antamasta viestistä, jonka mukaan päästötavoitteita on kiristettävä entisestään.

”Etenkin turpeesta olisi kyettävä pääsemään eroon, jotta tavoite hiilineutraalista Suomesta vuoteen 2035 mennessä olisi jotenkin mahdollista”, hän kommentoi tiedotteessaan.

Kahdeksan eduskuntapuoluetta pääsi vajaa vuosi sitten yhteisymmärrykseen ilmastotavoitteista. Puolueet sopivat muun muassa, että Euroopan unionin ja Suomen ilmastopolitiikkaa uudistetaan siten, että pystyisimme rajoittamaan keskilämpötilan nousun 1,5 asteeseen.

LUE MYÖS:

”Budjettiriihi oli valitettavasti menetetty mahdollisuus turpeen ja energiaverotuksen uudistamisen osalta. Meillä on velvollisuus varmistaa, että toimia todella tapahtuu. Turhauttaa eduskuntatalon rappusilla lakkoilevien nuorten puolesta, kun eduskuntatalon suojissa olevat aikuiset keskittyvät nälvimään toisiaan. Tulevat sukupolvet ansaitsevat toivoa paremmasta”, Sirén kommentoi.

Ilmastopaneeli linjasi perjantaina, että Suomen tulisi kiristää ja nopeuttaa ilmastotoimiaan, jotta hiilineutraalius saavutetaan vuoteen 2035 mennessä.

”Ilmastopaneelin tuoreen politiikkasuosituksen mukaan Suomen on mahdollista saavuttaa hiilineutraalius vuonna 2035, mutta ilmastotoimia tulee tiukentaa ja nopeuttaa. Ilmastopaneeli on laskenut hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiselle päästövähennyspolun. Sen merkittävimmät päästövähennykset tapahtuvat energiasektorilla ”, se sanoo tiedotteessaan.

LUE LISÄÄ: