Tällä viikolla vapuksi on ennustettu sateista ja kylmää säätä, mutta h-hetken lähestyessä tilanne näyttää paremmalta ainakin vappupäivän osalta. Maan etelä- ja keskiosassa päästään jopa +15 asteen lämpötiloihin aurinkoisessa säässä, arvioi meteorologi Uudelle Suomelle.

Meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitokselta kertoo, että lauantaina eli aatonaattona Suomen ylle saapuu etelästä matalapaineen alue, johon liittyy sateita. Alue liikkuu koko maan yli pohjoiseen, ja luvassa on sateita.

–Vesi-, räntä- ja lumisateita, mikä huonontaa ajokeliä aika paljon, Sinkkonen täsmentää.

Vappuaattona matalapaine on Suomen yllä ja Sinkkosen mukaan aika lailla koko maassa tulee sateita.

–Etelässä sateet ovat pääasiallisesti vetenä. Tosin voi olla mahdollista, että esimerkiksi Länsi-Suomessa tulee räntää, luntakin.

Lämpötilat näyttävät vappuaattona jäävän alle 10 asteen.

–Lähinnä 5 asteen tuntumassa suuressa osassa maata. Nollan ja viiden asteen välillä ovat nuo lämpötilat. Pohjoisessa sitten ehkä muutama plusaste.

Siiskonen kuitenkin huomauttaa, että jo vappuaaton iltana sää alkaa poutaantua etelästä alkaen ja näillä näkymin seuraavaksi yöksi sää selkenee. Vappupäivänä matalapaine ja siihen liittyvä sadealue on lähinnä pohjoisessa. Sen sijaan maan etelä ja -keskiosassa on vappupäivänä enimmäkseen poutaista ja aurinkoista.

–Siinä 10:n ja 15:n asteen välillä olisivat lämpötilat etelässä ja mahdollisesti myöskin Keski-Suomessa.

–Se haarukka on sikäli aika hyvä, että siihen osuu suurimman osan noiden havaintoasemien korkeimmat lämpötilat siltä päivältä.

Vappupäivän aurinkoinen sää näyttää todennäköiseltä.

– Tämänhetkisten ennusteiden mukaan maan etelä- ja keskiosassa ei näyttäisi olevan pilviä ollenkaan.