Sosiaali- ja terveysministerin erityisavustajan tviitti herätti hämmennystä.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas) erityisavustaja Juho Orjala otti kantaa Twitterissä varallisuuteen ja jakoi sen yhteydessä huipputuloisista tehtyä tutkimusta koskevan Helsingin Sanomien artikkelin.

”Eliitin suhtautuminen hyvinvointivaltioon oli luultavasti myönteisempää silloin kun varallisuuden radikaali uudelleenjako oli heille konkreettisempi uhka. Hyvä olisi tietty muistaa, ettei se uhka (tai mahdollisuus) ole vieläkään mihinkään poistunut”, Orjala kirjoitti.

LUE MYÖS: Tutkijat selvittivät, mitä Suomen huipputuloisimmat ajattelevat – Li Andersson: ”Kylmäävää luettavaa”

Orjalan tviitti herätti ihmetystä.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi ei pitänyt Twitter-viestinsä perusteella Orjalan kirjoitusta onnistuneena.

”Kannattaisikohan muistaa että tällaiset saattaa joku myös ottaa tosissaan? Meidän pitäisi pikemminkin kannustaa työtä ja hyvinvointia luoviin investointeihin Suomessa, ei uhkailla konfiskaatiolla. Palaan tuon tutkimuksen ruotimiseen myöhemmin. Siinä oli aika moni asia pielessä”, Romakkaniemi kertoi.

Kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok) esitti Orjalalle tiukkoja kysymyksiä.

”Se konkreettinen uhka oli Neuvostoliitto. Mutta mihin nyt vihjaat? Millä nyt uhkailet?”, hän kirjoitti.

Orjala vastasi Vartiaiselle, ettei hän uhkaile.

”En uhkaile millään. Kyse on siitä, että kansalaisten tulonjakopreferenssit ja talouspolitiikka voivat liikkua arvaamattomiin suuntiin jos eriarvoisuus päästetään jyrkästi kasvamaan, kuten monet rikkaista näyttävät toivovan”, hän kirjoitti.

Orjalan jakama Helsingin Sanomien artikkeli koski tutkimusta, jonka professori Anu Kantola ja akatemiatutkija Hanna Kuusela tekivät. 90 varakasta suomalaista puhuu tutkimuksessa suoraan ja nimettömänä.

”Monet huipputuloiset haluavat eroon pohjoismaisen mallin peruspiirteistä, kaikille yhtäläisistä palveluista ja oikeuksista, jotka ovat mahdollistaneet sosiaalisen liikkuvuuden”, Kuusela kommentoi HS:lle.

Iltalehti kertoi, että Kantolan ja Kuuselan tutkimuksen mukaan sekä ammattijohtajien, yrittäjien että perijöiden mielestä nykyinen sosiaalipolitiikka laiskistaa ja tasapäistää. Monen huipputuloisen yrittäjän mielestä suuri ongelma on, että Suomessa on ”kokonaan työtä vieroksuvia ja joutilaita ihmisiä”, jotka eivät ota vastuuta elämästään.