Asumismenojen kasvu kuormittaa suomalaisten kukkaroa jo kohtuuttomasti, katsoo Kiinteistöliitto. Se ja Omakotiliitto varoittavat, että kustannusten yltyminen muun muassa kasvattaa entisestään tarvetta asumistuille, joita jo nyt maksetaan vuosittain lähes kahden miljardin euron edestä.

Liitot pohjaavat kannanottonsa Pellervon taloustutkimuksen (PTT) selvitykseen, jonka mukaan asumismenot vievät lähivuosina yhä suuremman osan suomalaisten tuloista. Tänä vuonna suomalaisen tuloista menee asumiseen keskimäärin 27 prosenttia, ja asumismenot kasvavat seuraavien vuosien aikana 2,5 prosenttia vuodessa. Samaan aikaan palkansaajien nettotulot kasvavat vain noin 0,7 prosenttia vuodessa.

Kauppalehden mukaan tilanne vaihtelee kotitalouden, asumismuodon ja asuinpaikan mukaan. Helsingissä yksiössä asuvan keskituloisen asumismenot haukkaavat tänä vuonna jo 37 prosenttia tuloista.

Eläkeläiset ovat ryhmä, joilla asumismenot nousevat keskimäärin eniten. Tänä vuonna eniten nousevat öljylämmitteisessä omakotitalossa asuvan eläkeläisen menot, 4,3 prosenttia. Ennusteen mukaan eläkeläisnaisella, joka asuu omistusasunnossa kerrostalossa, kuluu tuloista jo yli 43 prosenttia asumiseen vuonna 2019.

– Tätä voi pitää jo liian suurena, sanoo Pellervon taloustutkimuksen ekonomisti Antti Kekäläinen Kauppalehden mukaan.

Vähiten asumismenot nousevat sähkölämmitteisessä talossa asuvalla lapsiperheellä, jolla korotus on 1,3 prosenttia. Hoitovastike ja lainan lyhennys ovat suurimmat menoerät kerrostalossa asuvilla omistusasujilla, kun taas omakotitalossa asujilla lainan lyhennys, lämmitys ja kiinteistövero kurittavat kukkaroa eniten. Etenkin kiinteistöveron korotukset nostavat nyt jälkimmäisten menoja, ja asukkaita edustavien liittojen mukaan kiinteistöveron korotuksissa liikutaan jo kipurajalla.

– Kiinteistöveron tuotto on kasvanut runsaat 60 prosenttia 2010-luvulla. Nykyisen hallituksen ohjelmassa kiinteistöveroa piti korottaa 100 miljoonaa euroa, mutta nyt korotuksessa ollaan päätymässä jo 175 miljoonan euron tasolle, Kiinteistöliitto ihmettelee.

Liitot varoittavat, että asumismenojen kasvu kutistaa suomalaisten ostovoimaa ja voi heikentää työvoiman liikkuvuutta ja siten työllistymistä.

Lähde osin: Kauppalehti