Kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustavan Effi ry:n hallituksessa istuva Ahto Apajalahti varoittaa blogissaan, että eduskunnan hyväksymiin tiedustelulakeihin on jäänyt merkittäviä aukkoja.

Apajalahti on myös piraattipuolueen kansanedustajaehdokas. Hän oli kuultavana eduskunnan valiokunnissa Effin edustajana, kun tiedustelulakeja valmisteltiin.

”Tiedustelulakeihin jäi edelleen huolestuttavia aukkoja. Muiden muassa Effi huomautti niistä useita kertoja, joten niiden voi sanoa olevan tahallisia”, Apajalahti kirjoittaa.

LUE PUHEENVUOROSTA: Tiedustelulait - ei massavalvontaa, mutta riskejä ja aukkoja jää

”Kansainväliseen yhteistyöhön on jätetty merkittävä porsaanreikä. Suomen viranomaiset voivat kiertää lakia esimerkiksi hankkimalla ulkomailta sellaisia tietoja Suomen kansalaisten viestinnästä, joita niillä ei ole oikeutta hankkia itse. Tiedustelutietojen saamista ulkomailta ja luovuttamista ulkomaille ei ole rajoitettu juuri mitenkään, eikä siihen kohdistu kunnollista valvontaa”, hän jatkaa.

Apajalahden mukaan toinen porsaanreikä liittyy siihen, että tiedustelutietoja voidaan luovuttaa matalalla kynnyksellä rikostutkintaan.

”Erityisesti suojelupoliisille tulee ongelmallinen kaksoisrooli. Se voi saada ’vahingossa’ tietoa tavallisista rikoksista tai sellaisten ’valmistelusta’, ja luovuttaa niitä poliisikavereille keskusrikospoliisiin. Näin voidaan kiertää tavalliselle poliisitoiminnalle asetettuja rajoituksia”, Apajalahti kirjoittaa.

Kolmas aukko on Apajalahden mielestä se, että tiedustelun kohteeksi ei välttämättä tarvitse kertoa asiasta jälkikäteen.

”Näin ei tarvitse tehdä, jos rikostutkintaa ei aloiteta - mikä on todennäköisesti varsin yleistä. Sitä ei myöskään tarvitse kertoa, jos jonkun viestejä on luettu vahingossa. Viranomaisen ei siis tarvitse paljastaa tekemiään virheitä kansalaisille”, hän kritisoi.

Tiedustelulakeja on kannatettu laajasti eduskunnassa. Vain vasemmistoliitossa niitä on vastustettu.

Tiedustelulait antavat poliisille uudenlaisia, kansalaisten yksityisyyteen vaikuttavia tiedonsaantioikeuksia. Uudet tiedusteluvaltuudet koskevat tilanteita, joissa on kyse kansallista turvallisuutta vakavasti uhkaavasta toiminnasta.

LUE MYÖS:

Tiedustelulakijupakka eduskunnassa: Sama ”epäilyttävä” sanamuoto paljastui kahdesta paikasta

Suomi saamassa ”merkittävän” tiedustelulain – Sdp:ltä heti kritiikkiä: ”Tähän jää aukko”