Sunnuntaina pidettävät eurovaalit vaikuttavat talous- ja markkinanäkymiin koko Euroopassa, huomauttaa Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich Nordean blogissa.

Hän nostaa esille muun muassa Italian tilanteen ja toteaa, että eurovaalien lopputuloksella voi olla isojakin vaikutuksia – jopa ennenaikaiset vaalit, mikä aiheuttaisi rytinää markkinoilla.

LUE MYÖS: Paha huoli heräsi: ”Suomalaisten veronmaksajien rahoja ei saa mennä Italian pankkien pelastamiseen”

”Vahva tulos eurovaaleissa lisäisi Salvinin houkutusta hajottaa nykyinen hallitus ja yrittää nousta pääministeriksi ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa perinteisen liittolaisensa Silvio Berlusconin Forza Italian kanssa”, von Gerich kirjoittaa.

”Salvini uhmaa avoimesti EU:n yhteisiä pelisääntöjä, suhtautuu hyvin kriittisesti koko unioniin ja on jatkanut kärjekästä linjaansa myös Italian hallituksessa. Ennenaikaiset vaalit ja Salvinin nousu pääministeriksi nostaisivat epävarmuuden Italian suunnasta uusiin huippuihin, voisivat aiheuttaa merkittävää markkinaturbulenssia ja vaikuttaisivat negatiivisesti koko euroalueen talousnäkymiin”, hän jatkaa.

Salvinin mahdollisen uusien vaalien tempun nostaa esille myös uutistoimisto Bloomberg, jonka mukaan Salvini voisi päätyä hajottamaan hallituksen, jos hänen Lega -puolueensa saisi eurovaaleissa vähintään 35 prosentin äänisaaliin. Politicon eilen maanantaina päivitetty ennuste ennakoi Legalle 31 prosentin kannatusta.

LUE MYÖS: Kova äläkkä Laura Huhtasaaren osallistumisesta Matteo Salvinin suurkokoukseen: ”Putinille ja Venäjälle hyödyllisiä idiootteja”

Bloombergin mukaan hallituskriisin käynnistäminen voi olla liian riskialtista Salvinille, jos Legan kannatus on alle 35 prosenttia.

Salvini on vahvasti mukana Euroopan kansallismielisten populistipuolueiden yhteistyökeskusteluissa ja isännöi viikonloppuna suurkokousta aiheen tiimoilta Milanossa.

Samaan aikaan Itävallassa on puhjennut poliittinen kriisi oikeistopopulistisen FPÖ:n puheenjohtajan Heinz-Christian Strachen Venäjä-yhteyksistä. LUE MYÖS: ”Se ei ole isänmaallista, Jussi” – Halla-aho ja Orpo väittelivät perussuomalaisten yhteyksistä Ylellä

LUE MYÖS: ”Juonitte Putinin kanssa Euroopan tuhoa” – EU-vaikuttajalta suora haaste Italian Salvinille