Terveydenhuollon kuormitus on Lääkäriliiton mukaan lähentymässä kriittistä rajaa sairaalahoitoa vaativien koronainfektioiden vuoksi. Sen seurauksena esimerkiksi syöpähoitojen ja sydänsairauksien hoitoja on jouduttu lykkäämään, mikä aiheuttaa perusteltua huolta niin potilaiden kuin terveydenhuollon ammattilaistenkin joukossa.

Lääkäriliiton mukaan nyt syntyvää tilannetta on vaikea korjata nopeasti, sillä lääketieteellisesti perusteltujen hoitojen lykkääminen kasvattaa jo nykyisellään aivan liian suureksi kasvanutta hoitovelkaa. Terveydenhuoltoa uhkaa ajautuminen erittäin ikävään kierteeseen.

”Lääkäriliittoon tulee jatkuvasti viestejä terveydenhuollon henkilöstön uupumisesta. Hyvää hoitoa on vaikea taata, kun jaksamisen rajat tulevat vastaan. Tilanne uhkaa muuttua kriittiseksi”, Lääkäriliiton puheenjohtaja Tuula Rajaniemi sanoo tiedotteessa.

Tärkeintä nostaa rokotekattavuutta

Rokotekattavuuden kohentaminen olisi liiton mielestä tärkein keino tilanteen parantamiseksi. Se pitää saada nopeasti nykyistä korkeammalle tasolle, jotta sairaaloiden kuormituksen lisääntyminen voidaan pysäyttää ja hoitovelka kääntää laskuun.

”Laaja tutkimusnäyttö osoittaa, että rokottaminen suojaa koronainfektioilta ja erityisesti niiden vaikeilta sairaalahoitoa edellyttäviltä tautimuodoilta. Tällä hetkellä rokottamattomat ovat selkeästi yliedustettuina sairaala- ja tehohoidossa”, Rajaniemi muistuttaa.

Viranomaisten pitäisikin Lääkäriliiton mielestä entisestäänkin tehostaa viestintää rokotekattavuuden nostamiseksi. Suuret alueelliset erot kertovat siitä, että tehostamisen varaa on.

”Vetoamme kansalaisiin: ottakaa rokote. Rokottamisen hyödyt on todettu erittäin suuriksi sekä yksilö- että väestötasolla. Jokaisen olisi hyvä muistaa, että kyse ei ole vain omasta terveydestä ja suojasta koronavirusta vastaan. Kyse on yhä enemmän kaikkien sairaiden oikeudesta ja mahdollisuudesta päästä nopeasti hyvään hoitoon”, Rajaniemi sanoo.

Lue lisää Mediuutisista: