Äärimmäisten sääilmiöiden ennustetaan yltyvän Euroopassa vuosisadan loppuun mennessä, mutta vielä pahempaa on luvassa muualle maailmaan. Tuore tutkimus ennustaa ilmastonmuutoksen aiheuttavan osassa Aasiaa kosteita lämpöaaltoja, jotka tappavat terveenkin ihmisen vain tunneissa.

Tutkijat varoittavat, että jos ilmaston lämpenemistä ei saada hidastettua nykyisestä, eteläisessä Aasiassa yleistyvät vain vuosikymmenien sisällä äärimmäisen kuumat ja kosteat, tappavat lämpöaallot, brittilehti The Guardian kertoo. Pahimman uhka-alueen sisällä Gangesjoen ympäristössä asuu miljoonia ihmisiä, mutta laajemmalla Intian niemimaan riskialueella kaikkiaan jopa 1,7 miljardia ihmistä.

Tutkimuksen mukaan lämpöaallot tuovat mukanaan äärimmäisen kostean ja kuuman wet-bulb-lämpötilan, joka ylittää ”ihmisen selviytymiskyvyn ylärajan”. Kun WBT-lämpötila nousee yli 35 asteen, keho ei enää voi viilentää itseään hikoilemalla – ja varjossa istuva tervekin ihminen kuolee kuudessa tunnissa. Rajan ylittyminen oli lähellä Iranin Bandar Mahshahrissa kesällä 2015, kun 46 celsiusasteen lämpö yhdistyi 50 prosentin ilmankosteuteen, Guardian kertoo.

– Intialle globaali ilmastonmuutos ei enää ole abstrakti kysymys – nyt on kyse siitä, kuinka pelastetaan haavoittuvaiset väestöt, sanoo professori Elfatih Eltahir yhdysvaltalaisesta MIT-yliopistosta.

Lämpöaallot ovat nykyisinkin merkittävä riski eteläisessä Aasiassa, mutta niiden ennustetaan tulevina vuosikymmeninä yleistyvän ja muuttuvan entistä äärimmäisemmiksi. Tutkimuksen mukaan nykykehitys tarkoittaisi sitä, että neljä prosenttia alueen väestöstä kärsisi kuusituntisista tappavista lämpöaalloista ainakin kerran vuosina 2071–2100. Etelä-Aasian väestöstä enemmistö puolestaan joutuisi kokemaan hieman lievempiä, mahdollisesti tappavia kuumuuden aaltoja.

Äskettäin myös Eurooppaa on varoitettu äärisäiden lisääntymisestä. Lämpöaallot ja muut sään ääri-ilmiöt voivat vuoteen 2100 mennessä tappaa jopa 152 000 ihmistä Euroopassa vuosittain, äskettäin julkaistu tutkimus kertoi. Lue lisää: Tutkijoilta karu varoitus äärimmäisistä sääilmiöistä: ”Voi tappaa 152 000 ihmistä Euroopassa”