Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kehottaa välttämään tiettyjä, julkisissa tiloissa yleisesti käytettäviä desinfiointiaineita.

Mahdollisesti haitallisia yhdisteitä sisältävien puhdistusaineiden käyttö on yleistä muun muassa sairaaloissa, minkä lisäksi niitä tiedetään käytetyn päiväkodeissa lasten käsien desinfiointiin.

Tukesin mukaan etenkään suihkutettavia, PHMB-yhdistettä sisältäviä valmisteita ei tällä hetkellä suositella käytettäväksi lainkaan sisätiloissa. Tukesin mukaan PHMB:n riskinarviointi on parhaillaan käynnissä EU:ssa. Toisen vastaavan yhdisteen, PHMG:n käyttö on EU:ssa jo kielletty.

Tukesin mukaan päiväkodeissa ja muissa julkisissa tiloissa pitäisi varmistaa, että käytettyjen desinfiointiaineiden tehoaineet ovat EU:ssa hyväksyttyjä. Tukes myös varoittaa, että aineiden myyntipuheet ja sisällysluettelot eivät välttämättä pidä paikkaansa.

Tukesin tiedotteen taustalla on mikrobiologian ammattilaisten Lääketieteellisen Mykologian seuran huoli. Tukesin mukaan asiasta haluttiin muistuttaa nyt, kun julkisia hankintoja suunnitellaan.

Helsingin yliopiston mikrobiologian emeritaprofessori Mirja Salkinoja-Salonen kertoo Uudelle Suomelle, että seura on ollut noin vuoden ajan huolissaan yhdisteiden käytöstä sairaaloissa ja etenkin päiväkodeissa. Salkinoja-Salosen näkemys on levinnyt Kaksplus-lehden bloggaajan Maria Nordinin blogin välityksellä.

– Tieto on levinnyt ammattilaisten keskuudessa. Kun on kierretty katsomassa sairaaloita, on käynyt ilmi, että siellä ei yksinkertaisesti tiedetä, että tämä aine on myrkyllinen. Hoitohenkilökunnan johto ja hankintapäälliköt eivät lue Tukesin varoituksia, Salkinoja-Salonen sanoo.

Salkinoja-Salonen korostaa etenkin lasten käsien desinfioinnin mahdollista haitallisuutta.

– Lasten ihon desinfiointi on järkyttävä asia ja se pitää lopettaa heti, hän sanoo.

– On terveen järjen vastaista, että tällaista kemikaalia suihkutetaan ihmisiin.

Salkinoja-Salonen muistuttaa, että sekä lapsen suu että silmät ovat desinfioitaessa lähellä käsiä. Näin suihkeen sisältämiä yhdisteitä päätyy helposti esimerkiksi hengityselimiin.

Tukes vahvistaa tiedotteessaan tutkimusten jo osoittaneen, että PHMB-suihkeiden käyttö saattaa aiheuttaa haitallisen hengitystiealtistumisen.

Tukesin ylitarkastajan Tapio Korkolaisen mukaan PHMB:n riskinarviointi on Euroopassa vielä kesken. Arvioinnin valmistuttua aineiden käyttöön tulee mahdollisesti rajoituksia, mutta toistaiseksi tutkimuksissa ei ole Korkolaisen mukaan saatu ”hälyttäviä” tuloksia.

– Ne voivat ärsyttää ihoa, mutta suurikokoiset molekyylit eivät esimerkiksi imeydy ruuansulatuskanavasta tai iholta. Vaikutus jää hyvin paikalliseksi ja näkyy herkillä henkilöillä, Korkolainen sanoo.

Salkinoja-Salonen puhuu jopa ”lasten myrkyttämisestä”, kun sumutteita käytetään desinfiointiin päiväkodeissa.

– Professori Salkinoja-Salonen käyttää meidän mielestämme ylisanoja. Viranomaiset suhtautuvat maltillisemmin eivätkä pyri lietsomaan paniikkia, Korkolainen sanoo.

Korkolaisen mukaan myrkyttämisestä ei voi puhua, koska se olisi havaittu jo vuosia sitten.

Desinfiointiaineet, joilla on korvattu alkoholipohjaiset tuotteet, ovat olleet markkinoilla jo toistakymmentä vuotta. Niiden käyttö on Korkolaisen mukaan ”massiivista”, mutta vakavista terveyshaitoista ei silti ole raportoitu Suomessa eikä muualla Euroopassa.

– Altistuminen on hyvin vähäistä. Jos lapsilla on oireita, kuten silmä- ja ihoärsytystä, sellaisissa tapauksissa tämä on yksi mahdollisuus, mistä se voi johtua, Korkolainen sanoo.

Korkolainen kuitenkin myöntää, että asia on myös viranomaisille huolenaihe, ja tutkimustuloksia odotetaan.

Etelä-Koreassa samankaltaisten, Suomessakin kiellettyjen PHMG-yhdisteiden on todettu aiheuttaneen vakavia keuhko-oireita. Mittavissa altistumisissa yhdisteet ovat johtaneet jopa tieteellisesti todennettuihin kuolintapauksiin.

Tukesin havaintojen mukaan myös desinfiointiaineiden myyntiväittämät ja mainokset antavat usein harhaanjohtavan kuvan valmisteen turvallisuudesta.

Tuotetta saatetaan markkinoida esimerkiksi ympäristöystävällisenä, vaikka sen tehoaine on luokiteltu erittäin vaaralliseksi ympäristölle.