Ranskassa sitoutumaton ehdokas Emmanuel Macron lähtee selvänä ennakkosuosikkina presidentinvaalien toiselle kierrokselle.

Macron voitti vaalien ensimmäinen kierroksen noin 24 prosentin kannatuksella ennen äärioikeiston Kansallisen rintaman Marine Le Peniä, joka sai noin 22 prosenttia äänistä. Ennen sunnuntain vaali-iltaa tehtyjen mielipidetiedusteluiden mukaan Macron voittaisi Le Penin toisella kierroksella selkeästi.

Analyytikot kuitenkin varoittavat, että näin selvä asia Macronin voitto ei ole.

– Nyt alkaa uusi kampanja, korostaa Francois Miquet-Marty gallupyhtiö Viavoicesta France24-kanavan mukaan.

Le Pen aloitti heti sunnuntai-iltana asetelman luomisen : hänen mukaansa toisella kierroksella on kyse globaalisaation (Macron) ja Ranskan itsenäisyyden (Le Pen) välisestä taistelusta. Vaikka Macron tulee pääosin politiikan ulkopuolelta, hän on EU-myönteinen ja ammattitaustaltaan investointipankkiiri. Lisäksi maan poliittinen eliitti ja vaalitappion kärsineet vastaehdokkaat Francois Fillon sekä Jean-Luc Mélenchon tukevat Macronia.

– Muutos ei tietenkään tapahdu [sosialistipresidentti] Francois Hollanden manttelinperijän kautta, Le Pen piikitteli sunnuntaina.

Ranskan valtapuolueet kärsivät rajun tappion vaaleissa, joissa molemmat toiselle kierrokselle etenijät tulevat niiden ulkopuolelta. France24 arvioikin monen muun tapaan, että valtapuolueiden tuki Macronille voi toimia jopa häntä vastaan.

Kanava muistuttaa lisäksi, että keskustaliberaalin Macronin äänisaalis sunnuntaina oli alhaisin ensimmäisen kierroksen voittajan äänimäärä sitten vuoden 2002. Hänen äänestäjiään voi myös pitää tavallista epävarmempina, koska hänen takanaan ei ole järjestäytynyttä puoluetta.

LISÄÄ AIHEESTA:

Irti Schengenistä, 15 000 uutta poliisia – Lue tästä mitä Macron ja Le Pen ajavat Ranskalle

Timo Soini: ”Macronilla ei ole yhtään kansanedustajaa, Le Penillä kaksi”

Marine Le Pen: ”Tässä on nyt kyse Ranskan eloonjäämisestä”

”Olemme kääntämässä uutta sivua Ranskan historiassa”