Suomen talous jatkaa kohtalaisessa kasvussa koko tämän vuoden, arvioi asuntoluotottaja Hypo.

Yllättävää apua näyttää tulevan Atlantin takaa USA:n presidentiksi valitun Donald Trumpin aikeista: Trumpin elvytys, sääntelyn purku ja ilmeisen läheiset välit Venäjän kanssa tukevat taloutta tämän vuoden aikana.

Maksu lankeaa vasta viiveellä, puhumattakaan kapean talousnäkökulman ulkopuolisista tekijöistä, Hypo varoitttaa.

Markkinoilla levisi syksyn aikana vahva optimismi, mikä pohjautuu odotuksiin kahdesta tekijästä: kevyempi sääntely ja elvyttävämpi finanssipolitiikka. Muutokset näkyvät selvimmin USA:ssa. Trumpin voitto presidentinvaaleissa on saanut sääntelyn alaisten yritysten osakkeet nousukiitoon: energia, lääketeollisuus ja pankit hyötyvät löysemmistä rajoitteista.

Samalla kuitenkin "ilmasto itkee, eriarvoisuus lisääntyy ja uuden finanssikriisin uhka kasvaa", Hypo arvioi.

– Lopulta lasku lankeaa, mutta tässä ja nyt talous saa tukea, vaikka Trumpin arvaamattomuus tunnustetaankin.

Suomen vienti kiihdytti kasvuun viime vuoden lopulla ja vienti ottaa vastuuta tänä vuonna, kun Venäjän-vastaiset pakotteet mahdollisesti purkautuvat. Nousu nojaa Hypon arvion mukaan silti yhä kotimarkkinoihin. Rakentaminen ja kulutus kestävät vielä vuonna 2017 ja työttömyys laskee loivasti. Suurempia pilviä kasautuu vuoteen 2018.

Kevään kuntavaalien jälkeen on hallituksen hedelmällisin hetki iskeä tiukemmilla uudistuksilla.

"Kilpailukykysopimus ei sido käsiä eivätkä kuntavaalit rajoita rohkeutta. Hetki osuu haastavasti yhteen talouden toipumisen ja kolmikannan uuden 'Suomen mallin' kanssa. Pettymykset voivat helposti purkautua palkkariitoina ja lakkoaaltoina."

Työttömyyden laskusta huolimatta tilanne on yhä haastava. Pitkä laskukausi on nostanut pitkäaikaistyöttömien osuuden ennätyslukemiin. Jo ensi vuonna kireät työmarkkinat ja osaavien työntekijöiden pula rajoittavat kasvua.

– Jos valuutta, palkat tai työaika eivät juuri jousta, jää jäljelle vain kasvava työttömyys talousshokeissa. Korkean työttömyyden ansasta täytyy päästä pian pakoon, uudistuksia vaaditaan, Hypon talouskatsaus toteaa.

Lähde: Kauppalehti