Reserviläisliiton puheenjohtajan Mikko Savolan mielestä reserviläisiä pitäisi pystyä kutsumaan palvelukseen nykyistä nopeammin.

Savola muistutti puheessaan Ähtärissä, että Ukrainan sodassa Venäjä onnistui hybridisodankäynnillä kaappaamaan Krimin niemimaan vajaassa kolmessa viikossa.

– Voi vain miettiä, kuinka monta prikaatia tai muuta jalkaväen taisteluosastoa olisimme itse saaneet 18 vuorokaudessa kokoon. Ja kuinka moni niistäkään olisi ollut siinä vaiheessa taistelukelpoinen, Savola sanoi.

Savola toivoo puolustusministeri Jussi Niinistöltä (ps.) esitystä siitä, että reserviläisiä tulisi kyetä kutsumaan palvelukseen huomattavasti pienemmällä varoajalla kuin nykyinen kolme kuukautta.

Savola kuitenkin totesi myös, että kaikki reserviläiset eivät pysty irtautumaan nykyistä nopeammin. Hän peräänkuulutti myös sijoitusmenettelyn muuttamista, jos lainsäädäntöä muutetaan niin, että kertausharjoituksiin voidaan kutsua välittömästi tai merkittävästi nykyistä lyhyemmällä varoajalla.

– Ainakin operatiivisiin joukkoihin sijoitettavat reserviläiset on valittava tarkemmalla seulalla, jotta sodan ajan tehtäviin saadaan sijoitettua osaavat, halukkaat ja siviilielämästä nopeasti irtaantumaan kykenevät reserviläiset, hän sanoi.