Viron puolustusministeri Jüri Luik varoittaa Asovanmeren konfliktin seurauksista. Luikin mukaan Venäjän jatkuvat sotilaalliset aggressiot Ukrainaa kohtaan vaativat välittömiä toimia kansainväliseltä yhteisöltä, Viron yleisradio kertoo.

Luikin mukaan tilanne on hyvin vaarallinen ja täysimittainen sotilaallinen konflikti voi ryöpsähtää käyntiin Ukrainassa hetkenä minä hyvänsä, Viron puolustusministeriön tiedotteessa kerrotaan.

Euroopan unionin täytyy Luikin mukaan asettaa uusia talouspakotteita Venäjälle, ja alueelle täytyy lähettää kansainvälisiä tarkkailijoita.

Luik uskoo Venäjän pyrkivän saamaan hallintaansa Ukrainan aluevesiä, mahdollisesti myös uusia maa-alueita. Luikin mukaan Venäjä on estänyt kaupallista merenkäyntiä Asovanmerellä Krimin sillan rakentamisesta lähtien, mutta nyt se on lisännyt sulun mittakaavaa.

Viron presidentti Kersti Kaljulaid puolestaan kutsuu Venäjän toimintaa ”sodaksi Euroopassa”.

”Ukrainan kansa on ollut sodassa vuodesta 2014 lähtien, ja Krim on yhä miehitettynä”, Viron presidentti korostaa.

Myös puolustusliitto Nato muistutti maanantaina, että Ukrainassa on koko ajan ollut käynnissä sota, joka alkoi vuonna 2014 Krimin miehityksestä. Nato vaatii Venäjää lopettamaan Itä-Ukrainan kapinallisten tukemisen ja vetämään joukkonsa Ukrainan alueelta.

LUE LISÄÄ:

Nytkö löytyi selitys Venäjän käytökselle? – ”Käynnissä suora hyökkäys Ukrainaa vastaan”

Natolta täysi tuki Ukrainalle – ”Ukrainassa on käynnissä sota, Venäjän vetäydyttävä”

Tutkija Ylellä: Venäjällä käynnissä käänne – Vladimir Putinin luku on huono ja se voi näkyä Ukrainassa