Varustelekan perustaja Valtteri Lindholm.Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi

Sotilastavaraa myyvän Varustelekan perustaja Valtteri Lindholm haukkuu paljon kritiikkiä kerännyttä parhaillaan neuvoteltavaa TTIP-vapaakauppasopimusta, jonka on väitetty tuovan etua suomalaisille yrityksille.

–Mun mielestä ihan perseestä tuo vapaakauppasopimus. En oikein usko siihen. Meillä on niin erikoista tavaraa, emmekä lähde hintakilpailemaan Jenkkeihin kuitenkaan, hiljattain vuoden nuoreksi yrittäjäksi valittu Lindholm sanoo Uudelle Suomelle.

Ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.) kehui viime vuonna TTIP-sopimusta.

–Selvää on se, että kasvua ja työpaikkoja tällä syntyy, Toivakka sanoi joulukuussa.

Lindholm muistuttaa, että Yhdysvalloissa yritykset ovat pääsääntöisesti suurempia kuin Suomessa.

–Enemmän pelkään amerikkalaisia firmoja, heidän tullivapauttaan kuin niitä mahdollisuuksia joita saan tullivapaudesta sinnepäin, hän toteaa.

Lindholm uskoo, että vapaakauppasopimuksesta olisi enemmän haittaa kuin hyötyä Varustelekalle.

–Jenkeissä on muun muassa tämä laittomien siirtolaisten hyväksikäyttömahdollisuus, mitä meillä ei ole ollenkaan, Lindholm sanoo.

–Se [TTIP-sopimus] tuo varmaan suurille teollisuusfirmoille vientiä, mutta tuntuu että tässä mennään isot firmat edellä, hän lisää.

Varusteleka käyttää paljon työharjoittelijoita. Viime vuonna Varustelekassa työskenteli 160 työharjoittelijaa, Lindholm kertoo.

Lindholm puolustaa paljon julkisuudessa haukuttua sääntö-Suomea.

–Sääntö-Suomi ei ole pelkästään virkamiesten byrokratian tekemä temppu, vaan kyllähän kansalaiset usein tajuamattaan vaatii sitä. Se on negatiivinen puoli siitä kulttuurista, jonka positiivinen puoli on se, että täällä on kyllä rehellisen yrityksen tosi helppo toimia sen takia, että meidän kulttuuriin kuuluu se, että mikä on sovittu on sovittu.

Hän uskoo, että sama syy joka aiheuttaa byrokratian aiheuttaa myös positiivisia asioita.

–Byrokratia tekee sen, että on helvetinmoinen homma selvittää, mitä me tehdään, mutta sitten tietää, että ne asiat menee tasan sen mukaan, Lindholm sanoo.

Etenkin kokoomus on puhunut normienpurkutalkoista vedoten yritysten toiminnan helpottamiseen. Lindholm ei kuitenkaan keksi yrittäjyyteen liittyvää normia, joka pitäisi purkaa.

–Ihmisen palkkaaminen on vaikeaa. Käytännössä paskasta rekrystä ei pääse karkuun ennen kuin firmalla menee todella huonosti. Se on ehkä se suurin ongelma minulla. Toisaalta näiden säädösten lieventäminen antaa kusipäiselle yrittäjälle tosi paljon etua heikompaa osapuolta nähden. Työntekijä on kuitenkin lähes aina heikompi osapuoli ja tarvitsee suojelua, Lindholm sanoo.

Hän ei usko, että kaikki yrittäjät olisivat niin eettisiä, että toimisivat reilusti työntekijää kohtaan, jos ei olisi sääntöjä suojelemassa työntekijöitä.

Yllätys Ruotsissa: Tämä tuote ei mennytkään kaupaksi

Varusteleka on toiminut kuusi viikkoa Ruotsissa.

–Suhteessa panostettuun markkinointiin me pärjätään oikein hyvin Ruotsissa. Saamme noin sata tilausta viikosta sieltä, Lindholm sanoo.

Hän on yllättynyt siitä, että ruotsalaiset eivät ole ottaneet Varustelekan vaatteita arkivaatteiksi.

–Reisitaskuhousut, mitä luulin, että myisin tosi paljon, ei ole myyty sinne, Lindholm sanoo.

Seuraavaksi Lindholm haaveilee Yhdysvaltojen markkinoista. Hän uskoo, että Varusteleka pärjäisi Yhdysvalloissa, koska tuotteet ovat laadukkaita. Hinnalla ei ole tarkoitus kilpailla.

Suomen Yrittäjien vuoden nuoreksi yrittäjäksi valittu Lindholm antaa kaksi vinkkiä nuorille yrittäjille.

–Tekee niin kuin minä tein – riskittömästi nettikaupalla liikenteeseen ilman pikavippejä, niin hyvää tulee, Lindholm toteaa.

–Meille jo lukiossa sanottiin, että älä osta mitään osamaksulla ja se on erittäin hyvä neuvo. Olen nähnyt, että jengi perustaa firmoja pikavipillä. Se on huono idea, hän lisää.

Hän kertoo itse saaneensa kaverilta korotonta lainaa perustaessaan Varustelekaa ollessaan 25-vuotias.

–Mun firma lähti tonnista eteenpäin. Tähän ei ole laskettu yhtään mitään sen jälkeen kiinni, Lindholm kertoo.