Ruotsiin on lopultakin syntymässä hallitus. Ruotsin vasemmistopuolue on päättänyt päästää sosiaalidemokraattien Stefan Löfvenin läpi perjantain pääministeriäänestyksessä.

”Vasemmistopuolue on päättänyt pidättäytyä äänestämästä ’ei’. Annamme kuitenkin epäluottamuslauseen, jos hallitus ajaa markkinavuokria uudistuotantoon tai muutoksia työlainsäädäntöön. Tällöin vedämme tukemme pois ja käytämme vaa’ankieliasemaamme kaatamaan hallituksen”, sanoi vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt tiedotustilaisuudessa.

Sjöstedt sanoi, että syynä Löfvenin päästämiseen läpi on se, että vaihtoehtona olisi ollut ruotsidemokraateista riippuvainen porvarihallitus tai uudet vaalit.

Sjöstedtiä on kompannut julkisuudessa Ruotsin suurin liitto-organisaatio LO, joka sättii sosiaalidemokraattien, keskustan ja liberaalipuolueen tekemää sopimusta, jonka tavoitteena on blokkirajat ylittävän hallituksen muodostaminen.

LO:n johdon mukaan etenkin muutokset työlainsäädäntöön ja talouspolitiikkaan ovat ongelmallisia. Myös markkinavuokrat hiertävät liittopomoja.

”Nämä ovat suuria muutoksia, joita pidämme kielteisinä jäsenillemme tulevaisuudessa. Sopimuksen pohjavire on negatiivinen”, sanoo LO:n hallituksen puheenjohtaja Karl-Petter Thorwaldsson.

Syntyvän hallituksen vaatimuslistalla on muun muassa irtisanomisen helpottaminen ja verotuksen keventäminen.

Tulonjakopolitiikka saa Thorwaldssonilta kovaa kritiikkiä.

”Tämä on talouspolitiikkaa niille, joilla asiat ovat parhaiten. Tuntuu hiton epämodernilta tehdä veropolitiikkaa, joka hyödyttää vain niitä, jotka ovat hyvässä asemassa. Rikkaiden ja köyhien välille syntyy suuria kuiluja.”

Thorwaldsson varoittaa sopimuksen seurauksista Ruotsin työmarkkinoilla. Hänen mukaansa työehtosopimuskierroksista voi tulla sotkuisia, kun liittojen on yritettävä kompensoida sosiaalidemokraattien Stefan Löfvenin tekemiä myönnytyksiä.

Thorwaldsson ei poissulje sitäkään, että sopimus voi johtaa levottomuuksiin, jollaisia on nähty esimerkiksi Ranskassa.

”Viime kuukausina olemme nähneet mielenosoituksia Ranskassa, missä on protestoitu surkeaa tulonjakopolitiikkaa vastaan. Ei ole mitenkään mahdotonta, että myös Ruotsissa on edessä tällainen ajanjakso.”

Ruotsin rakennusliiton puheenjohtaja Johan Lindholm haukkuu sopimuksen.

”Sopimus on isku vasten kasvoja Ruotsin palkansaajille ja liitoille. Työlainsäädännön muutosehdotukset osoittavat kunnioituksen puutetta ruotsalaista työehtosopimusmallia kohtaan, ja työmarkkinoiden tasapaino uhkaa kääntyä voimakkaasti haitallisemmaksi työntekijöille.”

Myös LO:n kuuluvan kuntatyöntekijöiden liiton puheenjohtaja Tobias Baudin kritisoi useita ehdotuksia sovintoesityksessä.

”Olen itse asiassa erittäin yllättynyt, että sosiaalidemokraatit ovat tehneet näin suuria myönnytyksiä.”

Ruotsin pääministeriäänestys lykkääntyi keskiviikolta perjantaille. Valtiopäivien puhemies Andreas Norlén esitti keskiviikkona Löfveniä ehdokkaaksi pääministeriäänestykseen.

Syy äänestyksen lykkääntymiseen on se, että vasemmistopuolue aluksi tyrmäsi sosiaalidemokraattien liberaalipuolueen ja keskustapuolueen kanssa tekemän sopimuksen ehdot.

Sopimuksen ehtojen mukaisesti sosiaalidemokraattien pitäisi katkaista siteensä vasemmistopuolueeseen, joka pitäisi jättää kokonaan ilman vaikutusmahdollisuuksia tulevalla hallituskaudella.

Keskustan ja liberaalien mielestä vasemmistopuolue on samanlainen äärilaidan puolue kuin ruotsidemokraatit. Siksi se pitää sulkea päätöksenteon ulkopuolelle.

”Sitä on täysin mahdotonta hyväksyä”, kommentoi vasemmistopuolueen Sjöstedt vielä maanantaina.

Löfven ja Sjöstedt keskustelivat sopimuksesta tiistaina. Keskiviikkona Sjöstedt oli valmis päästämään Löfvenin läpi.

Löfvenin mukaan hallitussovun ehtona olevien vaatimusten ulkopuolisissa asioissa sosiaalidemokraatit voivat jatkossakin tehdä yhteistyötä vasemmistopuolueen kanssa.