Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, sunnuntain eduskuntavaaleissa 11 103 ääntä kerännyt Hanna Sarkkinen asettuu ehdolle toukokuun eurovaaleissa. Sarkkinen oli Oulun vaalipiirin äänikuningatar ja toiseksi suosituin ehdokas heti keskustan Juha Sipilän jälkeen.

Sarkkisen mukaan eurovaalit ovat nyt ”äärimmäisen tärkeät”. Keskeisimpiä kysymyksiä tulevalla kaudella ovat hänestä veronkiertoon ja veroparatiiseihin tarttuminen, panostuksia koulutukseen ja hyvinvointiin sekä ”ilmastokestävän Euroopan rakentaminen”.

”Vasemmistoliitto haluaa Euroopalle oman green new dealin eli ympäristökestävän jälleenrakennuksen ohjelman, jonka avulla rahoitetaan tarvittavia investointeja esimerkiksi raiteisiin ja uusiutuvaan energiaan ja luodaan samalla uutta työtä”, Sarkkinen sanoo.

New deal viittaa Yhdysvaltain presidentti Franklin D. Rooseveltin talous- ja työllisyyspoliittiseen ohjelmaan, jolla maan talous elvytettiin kasvuun 1920-luvun suuren laman jäljiltä.

Mikäli Sarkkinen tulee valituksi Euroopan parlamenttiin, nousisi hänen tilalleen eduskuntaan varasijalle jäänyt ex-kansanedustaja Risto Kalliorinne.