Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Saramo puolustaa sote-uudistuksen maakuntamallia Uuden Suomen 200 kansanedustajaa -haastattelussa.

Monen kunnan talous on kriisissä. Hallitus vahvisti kuntien tilannetta budjetillaan, mutta se ei Saramon mukaan kaikille kunnille riitä.

”Silloin näen, että sote-uudistus on käytännössä ainoa asia, joka sen voi ratkaista”, Saramo sanoo.

Saramoa ärsyttää hyvinvoivien, menestyvien kaupunkien kritiikki maakuntamallia vastaan. Hänen mielestään on populistinen väite, että Helsinki jotenkin häviäisi sote-uudistuksessa. Saramo sanoo, että myös hyvin pärjäävät kunnat kuten Helsinki ja Vantaa kamppailevat sote-puolensa kanssa ja että maakuntamallin vastustamisessa on kyse poliittisesta pelistä: oman vallan säilyttämisestä.

Saramo puhuu monen muun tavoin perusterveydenhuollon rappiosta, kun taas erikoisterveydenhuolto toimii hyvin.

”Se ei ratkaise kaikkia ongelmia, mutta se ratkaisee valtavan määrän ongelmia, että me käytännössä poistamme toimimattoman systeemin ja laitamme sen sen toimivan systeemin vastuulle”, Saramo yksinkertaistaa.

Katso videolta, ketä kokoomuspoliitikkoa Saramo arvostaa ja miten hän samalla piikittelee kokoomusta:

Saramo ei näe maakuntamallia vallan siirtämisenä keskustalle, vaan vallan siirtämisenä rakenteelta toiselle. Maakuntamalli nähdään keskustan tavoitteena, mutta vasemmistoliitto on kannattanut sitä ainakin vuodesta 2010, Saramo huomauttaa.

”Maakuntamalli on täysin välttämätön.”

Saramo toteaa, että varsinkin kriisikunnissa sote kattaa yli puolet menoista, joten sote-ratkaisu on varsinkin niille keskeinen.

Joulukuussa kerrottiin ehdotuksesta Uudenmaan soten erillisratkaisuksi. Uudellemaalle olisi syntymässä viisi itsehallinnollista sote-aluetta: Helsinki, Länsi-Uusimaa, Keski-Uusimaa, Itä-Uusimaa sekä Vantaan ja Keravan yhteisalue. Ehdotus on parhaillaan lausuntokierroksella.

”Tässä tilanteessa kannatan sitä, mennään eteenpäin. Mutta jos näyttää yhtään siltä, että erillisjärjestely kaataisi koko soten, niin kyllä siinä vaiheessa pitää erillisjärjestely vetää aika nopeasti vessanpytystä [alas] ja varmistaa soten läpimeno. Sanon tämän nimenomaan uusimaalaisena kansanedustajana.”

Uuden Suomen haastattelussa Saramo myös muun muassa kritisoi veroetua, jollaista ei ole missään muualla. LUE HAASTATTELU TÄSTÄ: Kansanedustaja Jussi Saramon lapsuudenkodissa oli kokoomuksen ruiskukka jääkaapin ovessa – Ihmettelee nyt kokoomuksen ”surullista” nykytilaa ja keskustan kannattamaa ”kovan luokkapolitiikan” veroetua

Lue myös: