Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski kertoo pitkässä Puheenvuoro-blogissaan Nato-harkintansa tuloksen.

Lohikoski korostaa olevansa yhä Nato-kriittinen ja Suomen on päätettävä ”jäsenyyden ehdoista kansallisesti itse mahdollisimman pian ja mahdollisimman selkeästi”. Lohikosken mielestä Suomen tulee korostaa, ettei se hyväksy ydinaseita, pysyviä sotilastukikohtia tai pysyviä Naton joukkoja maaperälleen.

”Mielestäni meidän on Norjan tapaan päätettävä näistä jäsenyyden ehdoista kansallisesti itse mahdollisimman pian ja mahdollisimman selkeästi. Lisäksi itse pidän erittäin tärkeänä tietona sitä, että Natosta voi myös erota”. Lohikoski kirjoittaa.

”Vaikka näen liittoutumisessa myös riskejä, olen valmis hyväksymään Suomen Nato-jäsenyyden, koska se on Suomen kansan ja Suomen eduskunnan selvän enemmistön tahtotila”, Lohikoski kertoo.

Hän tarkentaa vielä, että aikoo äänestää jäsenyysprosessin käynnistämisen puolesta eduskunnassa.

”Tämä päätös ei ole minulle aina Natoa vastustaneena lainkaan helppo. Olen saanut äänestäjiltäni yhteydenottoja sekä liittoutumisen puolesta että sitä vastaan, melkeinpä puolet ja puolet. Joten tiedän, että osa pettyy johtopäätöksestäni”, Lohikoski kirjoittaa.

Myös perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi kertoo Puheenvuoro-blogissaan hyväksyvänsä Nato-jäsenyyden. Kankaanniemi on aiemmin ollut hyvin Nato-kriittinen.

”Olen valmis hyväksymään Suomen hakeutumisen sotilaallisen puolustusliitto Naton jäseneksi. Jo aiemmin ilmoitin, että jos tasavallan presidentti ja valtioneuvosto hyvin perustein esittää eduskunnalle Nato-jäsenyyttä, tuskin vastustan. Ruotsin liittymistä pidän erittäin tärkeänä Suomen kannalta”, Kankaanniemi kirjoittaa.

Eduskunta alkaa käsitellä maanantaina Suomen Nato-jäsenyyttä. Odotuksena on, että nyt eduskunnassa olevaan ajankohtaisselontekoon yhdistetään silloin lisäosa, jossa hallitus esittää Nato-jäsenyyden hakemista.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd) linjasivat eilen torstaina, että Suomen tulisi hakeutua puolustusliitto Naton jäseneksi mahdollisimman nopeasti.

Suomalaisten enemmistö kääntyi Nato-jäsenyyden kannalle sen jälkeen, kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksensä Ukrainassa helmikuun lopulla.