Eduskunta- ja eurovaalien tuplaehdokkaat herättävät keskustelua. Molempien vaalien ehdokkaita on monilla puolueilla, mutta erityisesti tikunnokkaan on keskiviikkona nostettu Vasemmistoliiton ratkaisut.

Puolueen nykyinen europarlamentaarikko, eduskuntaan sunnuntain vaaleissa valittu Merja Kyllönen on ilmoittanut haastattelussa, että hän palaa eduskuntaan ja jättää Brysselin, jos tulee valituksi sekä eduskunta- että eurovaaleissa. Toisin sanoen hän on ehdolla toukokuun eurovaaleissa, vaikka ei aio ottaa paikkaa vastaan.

Keskiviikkona ilmoitettiin lisäksi, että Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, eduskuntaan jatkokaudelle valittu Hanna Sarkkinen lähtee ehdolle eurovaaleihin. Hän ei kiertele lehtihaastatteluissa, että on eurovaaleissa mukana lähinnä puoluehallituksen pyynnöstä.

”Itse olen ensisijaisesti puolueen eteen tekemässä vaalivoittoa ja -työtä”, Sarkkinen sanoo Kansan Uutisille.

Sarkkinen sanoo Helsingin Sanomille, että hän ei ole varma kieltäytyisikö mepin paikasta, jos tulisi valituksi europarlamenttiin.

Kyllösen ja Sarkkisen arvioidaan pyrkivän keräämään ääniä eduskunnasta pudonneelle Silvia Modigille, jonka eurovaaliehdokkuudesta ilmoitettiin maanantaina.

”Kuulostaa ihan puhtaalta äänten kalastelulta”, kommentoi valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta Iltalehdelle.

Hänen mielestään taktikointi on ymmärrettävää puolueiden näkökulmasta, mutta kyseenalaista äänestäjän vinkkelistä.

”Tässä käytetään tällaisia, voisiko sanoa jäniksiä. Kun vaalipiiri on koko maa, tarvitaan tunnettuja ehdokkaita. Heidän avullaan pyritään kasvattamaan koko puolueen pottia, että saadaan edes joku läpi”, Ruostetsaari sanoo.

”Kaikki äänestäjät eivät välttämättä tiedä, mitä esimerkiksi Kyllönen on luvannut [että tämä ei ota mepin paikkaa vastaan]”, hän huomauttaa.

Molempien vaalien tuplaehdokkaita on useilla puolueilla, Helsingin Sanomien mukaan eniten vihreillä. Neljä puolueen uutta kansanedustajaa on ennen vaaleja ilmoittanut olevansa ehdolla myös euroedustajiksi, HS kertoo. Perussuomalaisilla jatkokaudelle valittu kansanedustaja Teuvo Hakkarainen pyrkii myös europarlamenttiin.