Hallituspuolue vasemmistoliiton 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Saramo vetää kovan tulkinnan väitteistä, joita on esitetty Suomen hävittäjähankinnan eli HX-hankkeen sisältä nimettömästi.

Suomen Kuvalehti kertoi torstaina nimettömän HX-lähteen väitteestä, jonka mukaan hankkeessa olisi suosittu amerikkalaisen Lockheed Martinin F-35-hävittäjää. Lähteen mukaan poliitikoilta olisi pyritty piilottelemaan amerikkalaishävittäjän kalliita käyttökuluja.

”Vuoden tähän asti kovin skuuppi. Hävittäjähankinta näyttää korruptoituneen läpikotaisin, nyt pitäisi harkita joko hankinnan keskeyttämistä tai F-35:n sulkemista ulos. Hankinnan siirtämiselle ja uudelleenarvioinnille löytyy taloudellisia ja maanpuolustuksellisiakin perusteita”, Jussi Saramo kirjoittaa Twitterissä.

Lockheed Martin joutui aiemmin keväällä peruuttamaan konsulttisopimuksen, jonka se oli tehnyt Puolustusvoimien entisen komentajan Jarmo Lindbergin perustaman yhtiön kanssa. Vielä vuonna 2019 Puolustusvoimia johtaneen Lindbergin konsulttiaikomus johti myös pelisääntöjen muutokseen HX-hankkeessa.

Myös puolustuspolitiikan tutkijat kommentoivat Suomen Kuvalehden artikkelia.

”HX:n sisältä kovaa kritiikkiä hankkeen integriteettiä kohtaan. Tavoitteena ei ainoastaan yhden kandidaatin torpedoiminen vaan myös hankeen uskottavuuden kyseenalaistaminen”, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Matti Pesu kommentoi Twitterissä.

”Tai ehkä tavoitteena on tuoda esille jokin aito epäkohta?” saman laitoksen Charly Salonius-Pasternak jatkaa keskustelua.

Puolustusvoimat ja HX-hankkeen johto kiistävät SK:ssa esitetyt syytökset suosimisesta ja tietojen panttaamisesta.

”En ole ollut aktiivisesti ja tarkoitushakuisesti säätelemässä tietoja F-35:n eduksi eikä se olisi mahdollistakaan”, Puolustusvoimain entinen komentaja Lindberg viestii SK:lle.

Hallituspuolue keskustan kansanedustaja, puolustusvaliokunnan varajäsen Mikko Kärnä toivoo Puolustusvoimien ja puolustusministeriön ”rauhoittavan HX-hankkeen ympärillä käytävää keskustelua”. Hän on huolissaan, että hankkeen integriteetistä esitetyt väitteet vaarantavat Hornetien suorituskyvyn korvaamisen.

Kärnän mielestä ex-komentaja Lindberg on myös ”itse harkitsemattomilla toimillaan luonut tarpeetonta epävarmuutta hankkeen ympärille”.

HX-hankkeen lykkääminen tai peräti keskeyttäminen on herättänyt tänä vuonna aiemminkin keskustelua, mutta lähinnä koronapandemian aiheuttaman talouskriisin vuoksi. Asiaa ovat pitäneet esillä hallituksen vasemmistopuolueiden edustajat. LUE TARKEMMIN: