Oppositiopuolue Vasemmistoliitto lanseerasi torstaina oman ratkaisunsa sote-vyyhtiin. Ehdotus kulkee motolla ”viikossa lääkäriin maksutta” ja sen ytimessä on hoitotakuun eli hoitoonpääsyn tehostaminen.

Vasemmistoliitto uskoo, että sen esittämä ”oikeudenmukainen terveydenhuolto tulee paljon halvemmaksi kuin kaupallinen sote”.

– Terveysjärjestelmässämme pitää korjata se mikä on rikki, ei rikkoa sitä mikä toimii, niin kuin hallitus on nyt tekemässä, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo tiedotteessa.

Vasemmistoliitto lupaa järjestelmää, jossa lääkäriin pääsy taattaisiin viikon sisällä hoitoon hakeutumisesta ja ilman asiakasmaksuja. Puolueen mukaan hoitotakuun myötä tehokas ja nopea hoito voitaisiin turvata kaikille suomalaisille usealla eri tavalla, kunhan sille turvataan riittävät resurssit. Mallin olisi tarkoitus poistaa hoitoonpääsyjonot ja madaltaa hoitoon hakeutumisen kynnystä asiakasmaksut poistamalla.

– Ihmisten hoidon pääsyn nopeuttaminen ja perustason palveluiden vahvistaminen on keskeinen tavoite riippumatta siitä, minkälaisen hallintorakenteen puitteissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita tulevaisuudessa tuotetaan, puolue toteaa.

Ilmaista ei hoitotakuunkaan toteuttaminen ole, vaan se edellyttää riittävää julkista rahoitusta, Vasemmistoliitto korostaa. Käytännössä tämä tarkoittaa lisärahoituksen syöttämistä perusterveydenhoitoon.

Puolue on kuullut asiassa useita asiantuntijoita, ja arvioi kuulemisten perusteella, että hoitotakuun tehostaminen viikkoon maksaisi korkeimmillaan 360–420 miljoonaa euroa vuodessa. Lisäksi puolueen esittämän terveyskeskuslääkärimaksujen poistamisen hinta olisi noin 68 miljoonaa euroa.

– Vertailun vuoksi hallituksen niin kutsutun valinnanvapausjärjestelmän on arvioitu kasvattavan kustannuksia vähintään miljardilla ja mahdollisesti jopa 2,5 miljardilla eurolla. Ennen kuin valinnanvapauslainsäädäntöä on edes hyväksytty, on sen pilotointiin ohjattu jo 200 miljoonaa euroa, Vasemmistoliitto toteaa.

– Luopumalla hallituksen kaavailemasta kaupallisesta sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmästä voidaan säästää hukkainvestoinneista, markkinoinnista ja muista yksityistämisen ja huonon suunnittelun aiheuttamista kuluista sekä kilpailtujen markkinoiden valvonnasta. Uudella terveysteknologialla voidaan vaikuttaa merkittävästi palveluiden saavutettavuuteen, saatavuuteen, vaikuttavuuteen ja kustannustehokkuuteen.

Vasemmistoliiton mukaan tällä hetkellä vain noin 40 prosenttia kiireettömistä lääkärin vastaanottokäynneistä toteutuu viikon kuluessa yhteydenotosta.