Vasemmistoliitto julkisti tänään sosiaaliturvamallinsa, jonka puitteissa puolue tavoittelee 800 euron suuruista perustuloa. Vasemmistoliitto totesi, että ”hyvätuloisilta suomalaisilta perustulo verotettaisiin pois”.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tarkentaa, että 3500 euron kuukausipalkkaan asti vasemmiston ehdottama malli ei pienentäisi palkansaajan käteen jääviä tuloja eli nettotuloja.

Yli 3500 euron kuukausipalkkaa suuremmilla tuloilla vasemmiston malli pienentää käteen jääviä tuloja verrattuna nykytilanteeseen.

”Käytettävissä olevien tulojen eli nettotulojen määrä kasvaisi noin 3500 euron kuukausittaisiin tuloihin asti. Sen jälkeen käytettävissä olevien tulojen määrä suurituloisilla hieman laskisi [verrattuna nykytilanteeseen]”, Andersson sanoi vasemmiston tilaisuudessa tänään esitelleessään oheista Uuden Suomen julkaisemaa grafiikkakuvaa.

Kuvasta ilmenee, että alle 3500 euron kuukausipalkalla käteen jäävät tulot sen sijaan nousevat vasemmiston mallissa verrattuna nykymalliin.

Vasemmistoliiton mallissa 800 euron perustulon ylittäviä tuloja verotettaisiin progressiivisesti.

”Yksi veroasteikko olisi sellainen jossa alin veroaste olisi noin 30 prosenttia ja korkein noin 60 prosenttia perustulon ylittävältä osalta”, Andersson sanoi.

”Tavoitteena on, että yhdessä asumistuen perusomavastuukaavan loivennuksen kanssa nousisi efektiivinen veroaste enimmilläänkin 60 prosenttiin. Vaikka nimellinen veroaste nousisi, kenenkään pieni- tai keskituloisen ansiotulonsaajan käytettävissä olevat tulot eivät laskisi. Niiltä osin kuin pääoma- ja ansiotulot yhdistävä tulovero ei riittäisi kattamaan kuluja, sitä täydennettäisiin hiiliverolla”, puolue linjasi sosiaaliturvamallissaan.

Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan työ- ja virkasuhteiden yleisin kokonaisansio oli 2 600 euroa kuukaudessa vuonna 2017. Työ- ja virkasuhteiden kokonaisansioiden mediaani oli 2 816 euroa ja keskiarvo 3087 euroa kuukaudessa.

LUE MYÖS: Vasemmistoliitto: Suomeen 800 euron perustulo – ”verotettaisiin pois hyvätuloisilta”

LUE LISÄÄ:

Kokoomuslaiselta karu esimerkki 1920 €/kk tienaavasta – ”Kaikkien työn verotusta laskettava”

Kansanedustaja sai 720e/kk-lisän ja käteen jää alle puolet – Liitto: koskee jo ”ihan tavallista palkkaa”