Vasemmistoliitto voi jatkossa järjestää neuvoa-antavan jäsenäänestyksen hallitukseen osallistumista. Sääntömuutosta ehdottanut Olli Kohonen arvioi Puheenvuoron blogissaan, että toteutuessaan jäsenäänestys uudistaa koko puoluekenttää.

Kohonen on Pohjois-Pohjanmaan piiriyhdistyksen puheenjohtaja ja Oulun kaupungin varavaltuutettu. Hän kertoo tehneensä jäsenäänestyksestä aloitteen vasemmistoliiton puoluehallitukselle viime keväänä.

”Monet puolueet ovat puhuneet olevansa jotain aivan muuta kuin muut, mutta esimerkiksi jäsenten toimintamahdollisuudet eivät keskimäärin kovin hulppeat ole. Mutta tämä hanke on polkaistu käyntiin yhden jäsenen toimesta tekemällä asiaa koskeva esitys puoluehallitukselle. Moinenkaan esitysoikeus ei ole mikään vakio puolueissakaan, jotka puhuvat kauniisti jäsendemokratiasta, mutta tekevät todelliset päätöksensä tilatakseissa”, Kohonen toteaa viitaten samalla Liike Nytin perustaja Harkky Harkimon kritiikkiin kokoomuksesta.

Hän tunnistaa, että jäsenäänestykseen liittyy myös omat ”haasteensa”. Käytännössä äänestys hallitukseen osallistumisesta on järjestettävä nopeasti vain muutamassa päivässä sen jälkeen, kun hallitusneuvottelut ovat päättyneet. Aikataulu pakottaa järjestämään äänestyksen sähköisesti, Kohonen arvioi.

”Toki asiaan on kiinnitetty huomiota. Jäseniä on esimerkiksi tarkoitus muun muassa informoida kirjeitse alkuvuodesta jäsenäänestyksen perusperiaatteista ja ohjeistamaan päivittämään sähköpostinsa tai matkapuhelinnumeronsa jäsenrekisteriin. Jompikumpi tai pääsy tietokoneelle tarvitaan äänestyksen osallistuakseen”, Kohonen kirjoittaa.

Varsinaisen päätöksen hallitukseen osallistumisesta tekevät vasemmistoliitossa kansanedustajat ja puoluekenttää edustava puoluevaltuusto. Kohonen arvioi jäsenäänestyksen antavan päätöksessään selkänojaa erityisesti jäsenistöä edustavalla puoluevaltuustolle. Vihreissä juuri kenttäväkeä edustanut puoluevaltuuskunta torppasi osallistumisen porvaripohjaiseen hallitukseen ennen six packiä.

Kohonen kuitenkin korostaa, että jäsenäänestys ei tee vasemmistosta arvaamattomampaa hallituskumppania vaan mahdollisesti jopa sitoutuneemman kumppanin.

”Mutta mikäli jäsenet antaisivat mandaatin jo heti lähdössä, on omiltakin erittäin vahva tuki ja turva tehdä vaikutustyötä hallituksessa, mikä on kaiken kaikkiaan erittäin tavoiteltava asia”, hän toteaa.

LUE MYÖS

Li Anderssonin esitys läpi: Jäsenäänestys tulee vuoden 2019 hallitusohjelmasta