Keskustan kansanedustaja ja eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari hyökkäsi Unicafea vastaan sen naudanlihapäätöksestä MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa torstaina.

Kalmari ja Unicafen liiketoimintajohtaja Leena Pihlajamäki keskustelivat ohjelmassa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistamien Unicafe-ravintoloiden päätöksestä luopua naudanlihasta.

Kalmari nosti esiin laiduntamisen roolin uhanalaisten lajien säilyttämisessä ja luonnon monimuotoisuuden tukemisessa.

”Te olette vastuussa siitä, että uhanalaisia lajeja tulee kuolemaan enemmän. Te olette vastuussa siitä, että perheviljelmät eivät saa enää toimeentuloa. Te olette vastuussa myöskin siitä, että lypsykarjatilojen vasikoille ei ehkä löydy sijoituspaikkaa jatkossa ja käy niin kuin Keski-Euroopassa, jossa vasikat tapetaan ihan pienenä”, Kalmari syytti.

Pihlajamäki huomautti tähän, että Unicafe on vain yksittäinen yritys. Hän totesi myös, että Unicafe käyttää edelleen esimerkiksi suomalaista possunlihaa.

”Me olemme yksi yksittäinen yritys, jolla toki on 19 ravintolaa. Se, mitä toivoisin poliittisilta päättäjiltä ja keskustalta olisi ennemminkin tukea suomalaisille maanviljelijöille siihen, että miten siirrytään vähäpäästöisempään viljelyyn ja eläintuotantoon. Hallituksen, jossa keskustakin istuu, tavoite 2030 mennessä hiilineutraaliksi on todella kova”, Pihlajamäki sanoi.

Unicafen päätös on herättänyt vilkasta keskustelua ja varsinkin keskustalaiset ovat reagoineet päätökseen voimakkaasti.