Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) lisää merkittävästi koronavirustestauksen laboratorioanalytiikan kapasiteettia.

HUSLABin virologian ja immunologian laboratorio analysoi koronavirusnäytteitä tänään maanantaista alkaen ympärivuorokautisesti kaikkina viikonpäivinä. Lisäksi HUS ostaa jonkin verran testauskapasiteettia yksityiseltä sektorilta.

”Koronavirustestauksen kapasiteettia on lisätty epidemian edetessä merkittävästi. Helmikuussa maksimi oli 250 näytettä vuorokaudessa. Maaliskuun alkupuolella pystyimme analysoimaan 500 näytettä vuorokaudessa ja nyt yli 1 000”, kertoo diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen HUS Diagnostiikkakeskuksesta tiedotteessa.

Koronavirusnäytteitä otetaan HUSissa drive in -näytteenottopisteissä tai hoitoyksiköissä.

Koronaviruksen aiheuttama tartunta todetaan laboratoriossa osoittamalla virus hengitystie-eritenäytteestä. Näyt otetaan nukleiininhaponosoitusmenetelmällä (PCR).

LUE THL:N YLILÄÄKÄRIN HAASTATTELU:

Koronavirusnäytteen analysointi kestää viruslaboratoriossa useita tunteja. Näyte edellyttää erityisosaamista sekä korkean teknologian laitekapasiteetin hyödyntämistä.

Vasta-ainetestit tulossa käyttöön

HUS ottaa parin viikon kuluessa käyttöön myös vasta-ainetestit jo sairastetun koronavirusinfektion toteamiseksi.

Verinäytteestä tehtävä vasta-ainetesti kertoo, onko hengitystieinfektion sairastaneella koronaviruksen vasta-aineita, eli onko hän jo sairastanut koronavirusinfektion vai ei.

Vasta-ainetestejä pystytään tekemään HUSLABissa arviolta satoja vuorokaudessa. Niiden määrää voidaan kasvattaa tarpeen mukaan.

”Vasta-ainetestejä voidaan tehdä esimerkiksi terveydenhuollon henkilökunnalle, jotta pystytään sijoittamaan henkilökuntaa tarkoituksenmukaisesti”, Lehtonen kertoo.

Ajantasainen tieto näytteenottokriteereistä löytyy HUSin verkkosivuilta. HUSin mukaan lääkärin tekemää taudinmääritystä ei pääsääntöisesti tarvita, vaan taudin voi sairastaa kotona, jos taudin oireet ovat lieviä eikä henkilö kuulu riskiryhmiin.

”Terveydenhuollon yksiköihin ja Päivystysapuun tulee olla yhteydessä ainoastaan, jos vointi on sellainen, että kotihoito-ohjeilla ei pärjää. Päivystysapu-palvelun ja terveyskeskusten turhaa kuormittamista tulee välttää, jotta kiireellistä hoitoa tarvitsevat henkilöt saavat apua nopeammin”, HUS toteaa verkkosivuillaan.

Yleisohje on hakeutua näytteenottoon soittamalla omalle terveysasemalle tai sen ollessa suljettuna Päivystysapuun puhelinnumeroon 116 117. Osalla kunnista on palvelunumerot, joihin koronavirustartuntaa epäilevät voivat olla yhteydessä.