Suomi välttyi katastrofilta jääkiekon naisten MM-kotikisoissa voitettuaan torstain puolivälieräottelussa Tshekin 3-1. Naisleijonien osalta turnaus jatkuu vielä lauantaina ja sunnuntaina.

Välieräottelussa lauantaina vastaan tulee Kanada. Ottelun asetelma on Suomen osalta käänteinen Tshekki-otteluun verrattuna. Kanada on ylivoimainen suosikki, joka voisi hävitä Suomelle vain vahingossa.

Ensimmäinen Suomen ja Kanadan Espoon kisojen ottelu tiistaina alkusarjassa oli surullista katsottavaa. Kanada hallitsi kaukalon tapahtumia emännän ottein. Kaksinkamppailussa Suomella ei ollut jakoa.

Lauantain pelin tiimoilta kysymys kuuluu, onko Kanadan ja Suomen tasoero oikeasti niin iso kuin tiistain ottelusta voisi päätellä?

- Eihän me ihan parhaimmillamme siinä ottelussa oltu ja Kanada taas oli todella hyvä. Kyllä se vaatii, että se lataus löytyy ja varmasti se löytyy automaattisestikin, kun semifinaaleja pelataan. Vastus on maailman parhaimmistoa, niin kyllä meidän täytyy olla varpaillamme koko matsi, kommentoi Kanadaa vastaan jo 1990-luvun alussa pelannut hyökkääjä Riikka Sallinen.

Yhdysvallat ja Kanada ovat olleet Espoon kisoissa masentavan ylivoimaisia. Suomea heikommat joukkueet eivät ole tahtoneet saada hyökkäyspeliä rakennettua niitä vastaan ollenkaan. Urheiluviihteen kannalta esimerkiksi 10-0 päättynyt alkusarjan USA-Venäjä -peli tai 5-0 päättynyt Kanadan ja Saksan puolivälieräottelu olivat inhorealistista katseltavaa.

Suomi on Pohjois-Amerikan ulkopuolisen osaston paras joukkue, mutta alkusarjan perusteella Kanada on valtavasti suomalaisia edellä.

- Kaksinkamppailuja pitää parantaa. Ja sitten tietenkin se pelin luonne, kun viimeksi me ei oltu ollenkaan valmiita siihen kamppailuvoimaan. Ja se on ihan selvä, ettei me voida hävitä omassa päässä 90 prosenttia aloituksista, kommentoi Suomen päävalmentaja Pasi Mustonen keinoista, joilla Suomi voisi pärjätä Kanadaa vastaan.

Toivoa tietysti lisää, että edellisissä MM-kisoissa 2017 Suomi voitti Kanadan alkusarjassa. Tosin pudotuspeliotteluissa Kanadan kaataminen ei Naisleijonilta ole onnistunut koskaan.

- Nyt lähdetään tavoittelemaan unelmaa. Jokainen ymmärtää, että Kanada on meitä pelaajamateriaaliltaan edelleen edellä. Kyllä ne siitä 90 000 pelaajasta löytää 21 pelaajaa, jotka on ihan kohtuuhyviä, mutta 2017 MM-kisoissa peli päättyi meille 4-3. Me tiedetään myös se. Joukkueurheilussa on isompiakin ihmeitä tapahtunut ja tulee tapahtumaan, Mustonen ilmoittaa.

Kanadan ja Suomen ottelu alkaa Espoon Metro-areenalla kello 16. Yleisömäärää odotellaan mielenkiinnolla.

Toistaiseksi katsomot ovat täyttyneet Metro-areenalla vain viime lauantain Suomi-Venäjä -ottelussa. Sen jälkeen väkeä on ollut paikan päällä vähemmän.

Maanantain Suomi-Sveitsi-ottelun katsojamäärä oli 3226 ja tiistain Suomi-Kanada -ottelun katsojamäärä 4752. Torstaina Suomen ja Tshekin ottelua oli seuraamassa 3290 katsojaa, mitä ottelun panosta ajatellessa voi pitää pettymyksenä.

Suomen ja Kanaddan ottelu alkaa lauantaina kello 16. Toisessa välieräottelussa kello 20 kohtaavat Yhdysvallat ja Venäjä.