Oppositiopuolue vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula kommentoi liikemies ja mediapersoona Aleksi Valavuoren vero- ja tulokommentteja Facebookissa.

– Hyvätuloisin 20% nostaa melkein viidenneksen tulonsiirroista. Se saa huomattavasti paremmat terveyspalvelut kuin muu väestö. Sitä on koulutettu keskimääräistä pitempään ja kalliimmalla yhteisistä varoista. Se saa äänensä kuuluviin, vaikka sillä ei olisi muuta sanottavaa kuin vääriä lukuja ja perusteetonta kitinää, Kontula kirjoittaa.

Katso Kontulan koko vastaus tämän jutun lopusta.

Valavuori kuittaili tänään vasemmistoliiton puheenjohtajalle Li Anderssonille näin:

Aleksi Valavuori Li Anderssonille: ”25% suomalaisista maksaa työllään koko p*skan – sinun vasemmistosi ei kuulu maksajiin”

Kontula on tänään kommentoinut tulonjakoa ja eri tuloluokkien tilannetta, kun eduskunta on käsitellyt ensi vuoden budjettia.

Vasemmistoliitto on teettänyt laskelman hallituksen ensi vuoden budjetin vaikutuksista ostovoimaan eri tuloluokissa. Eduskunnan tietopalvelulla teetetyn laskelman mukaan pienituloisimmat kärsivät budjetista, kun taas suurituloisimmat ovat saamapuolella.

– Tämän budjetin iso kuva, kaikkien plussien ja miinuksien jälkeen, on tuloerojen kasvu ja tuloerojen kasvu niin, että osa porukasta jää miinukselle. Tässä salissa kaikki saavat ensi vuonna noin tonnin lisää, Kontula sanoi tänään eduskunnan budjettikeskustelussa.

(Juttu jatkuu laskelmakuvan jälkeen)

Kontula kuvasi laskelmaa tänään Ylen Politiikkaradiossa näin:

– Sain juuri tilastot tulonjakovaikutuksista – siitä, paljonko jää käteen tämän jälkeen eri tuloryhmissä tämän budjetin seurauksena. Mitä vähemmän sulla on, sitä enemmän sulta otetaan. Mitä enemmän sulla on, sitä enemmän sä saat tämän jälkeen. Pienituloisin viidennes jää miinukselle, siitä ylöspäin käteen jäävä hyöty kasvaa sen myötä, mitä rikkaampi olet.

Kontula ottaa esiin myös Tilastokeskuksen tiedot, joiden mukaan jo nykyisellään kaikkein pienituloisimmat saavat vähemmän tulonsiirtoja kuin kaikkein suurituloisimmat. Tulonsiirroilla tarkoitetaan esimerkiksi eläkkeitä, sairaus- ja vanhempainpäivärahoja, lapsilisiä ja työmarkkinatukea. Uusi Suomi kokosi tiedot oheiseksi tilastoksi. Tässä voit tarkastella eri välilehdillä kotitalouksien käytettävissä olevia tuloja, maksettuja tulonsiirtoja ja saatuja tulonsiirtoja.

Kontula toteaa Uudelle Suomelle, että edes se ei aina päde, että ylemmissä tuloluokissa veroja maksettaisiin aina eniten.

– Myös ihan sieltä rikkaimmasta kymmenyksestä löytyy ihmisiä, jotka saa tulonsiirtoja enemmän kuin niitä maksaa.

Kontulan mielestä tulonjaosta keskustellessa pitäisi ottaa huomioon myös julkiset palvelut, joista varakkaimmat yleensä saavat enemmän irti kuin pienituloisimmat.

– Myös se, miten hyödyt hyvinvointivaltion rakenteista muuten, se pelaa monessa kohtaa sen varakkaamman pussiin, Kontula sanoo.

Kontulan mielestä vaikuttaa siltä, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei ole tullut edes ajatelleeksi tehdä tulonjakovaikutuksia budjetista.

– Edellisessä hallituksessa se oli rutiinia, nyt se ei ole edes asialistalla, Kontula ihmettelee.