Perussuomalaisen oikeus- ja työministerin Jari Lindstömin erityisavustaja Sakari Puisto kertoo Puheenvuoro-blogissaan, miten työ- ja elinkeinoministeriö on päätynyt laskelmaansa oleskeluluvan saavista turvapaikanhakijoista.

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoi viime viikolla arvioivansa, että yli 10 000 Suomeen viime syksynä tullutta turvapaikanhakijaa saa myönteisen oleskelulupapäätöksen. Arvio on Puiston mukaan peräisin sisäministeriöltä, joka olettaa, että 30–35 prosenttia turvapaikanhakijoista tulee saamaan myönteisen päätöksen.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho puolestaan tyrmäsi hallituksen arvion torstaina ja sanoi laskeneensa, että myönteisen päätöksen saaneita olisi viime vuodelta 25 000. Halla-aho piti hallituksen laskelmaa ylioptimistisena.

Puisto kertoo nyt päättäneensä avata laskelmaa, koska on saanut siitä runsaasti kyselyitä.

– Vuonna 2015 maahan saapui 32478 turvapaikanhakijaa. Myönteisiä päätöksiä on tehty 2340 ja kielteisiä 1510, Puisto kirjoittaa.

Lisäksi rauenneita hakemuksia on nyt jo yli 4100 ja tutkimatta jätettyjä 1600, hän jatkaa.

– Kun nämä vähennetään viime vuoden tulijoiden määrästä, saadaan 25000. Tästä joukosta raukeaa tällä hetkellä 20-30 päivässä vapaaehtoisten paluun johdosta ja jos oletetaan että myönteisten päätösten osuus kielteisiin realisoituu 50 % kieppeille, ja osa jätetään yhä tutkimatta, reilun 10000 oleskeluluvan arvio on karkeasti mallillaan vuonna 2015 tulleille turvapaikanhakijoille, Puisto kirjoittaa.