Oppositiopuolue SDP:tä edustava europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari kritisoi blogissaan aloitetta kerjäämisen kriminalisoimisesta.

Kolme hallituspuolue perussuomalaisten kansanedustajaa haluaa kriminalisoida kerjäämisen. Uusi Suomi kertoi asiasta kesäkuussa.

Lue lisää: Lakialoite: ”Kerjääminen kiellettävä lailla Suomessa”

Aiheesta keskusteltiin tänään myös Ylen aamu-tv:ssä.

– Kansanedustajan perustelu oli tiukka: ”Ihmiset eivät tykkää, että joku mummo on kaupan edessä kyttäämässä.” Poissa silmistä, poissa mielestä, Jaakonsaari kirjoittaa.

Lue lisää Puheenvuorosta: Poissa silmistä, poissa mielestä

Hän viittaa kansanedustaja Rami Lehdon (ps.) kommenttiin aamu-tv:ssä.

– Aidon huolen sijasta perusteluista nousee populismin pukinsorkka. Vielä pahempaa on kuitenkin taustalla oleva kova ihmiskuva ja syrjinnän hyväksyntä. Pitäisikö leipäjonot kriminalisoida? Nekin pistävät pahasti silmään. Minua häiritsevät katukauppiaat ja feissaajat, mutta en missään nimessä halua kieltää feissaamista, Jaakonsaari vastaa.

Hän kertoo myös kysyneensä romanikerjäläisten tilanteesta romanialaiselta mepiltä muutama vuosi sitten.

– Oikeistoryhmään kuuluva meppi kuunteli kohteliaasti ja sanoi:- Kuule, ei niistä kannata välittää. Ne ovat kaikki kommunisteja. Vastaus paljasti ongelman ytimen. Romaneista ei kerta kaikkiaan välitetä Slovakiassa, Bulgariassa, Unkarissa tai Romaniassa, Jaakonsaari kirjoittaa.

Jaakonsaaren mielestä näitä maita pitäisi edelleen painostaa huolehtimaan vähemmistöistään ja myös harkittava sanktioita syrjiviä maita kohtaan.