Keski-Suomen keskussairaalan synnytysyksikkö arvioi lähiaikoina, johtuiko viikonloppuna sattunut vauvojen vaihtuminen liiallisesta hetkellisestä kiireestä, kertoo yksikön ylilääkäri Jyrki Jalkanen Uudelle Suomelle. Myös nimirannekkeiden tarkastamiseen aiotaan kiinnittää huomiota.

Jalkasen mukaan yöllinen kiire saattaa selittää vaihdoksen, mutta määrärahojen supistuksilla ei ole asian kanssa mitään tekemistä.

Väärän vauvan mukaansa saanut äiti arvioi Iltalehdelle, että virhe saattoi johtua sairaaloiden määrärahojen leikkauksista.

– Kun aina supistetaan ja leikataan, ihmiset juoksevat tuolla sairaalassa ihan päättömästi. Riskit lisääntyvät, äiti sanoi Iltalehdelle.

– Meillä ei ole henkilöstöä supistettu, vaan lisätty sitä mukaa kun synnytykset ovat lisääntyneet, Jalkanen sanoo Uudelle Suomelle.

Vauvojen vaihtumisen taustalla on hoitajien inhimillinen virhe. Vauvat oli Jalkasen mukaan jossain vaiheessa laitettu vääriin kehtoihin.

– Vanhemmat huomasivat vasta kotona, että vauvan nimirannekkeessa on väärä nimi. Tuntuu uskomattomalta, kuinka monien silmäparien alta tämä lapsi on kulkenut ja siltikään ei aikaisemmin sitä havaittu, Jalkanen sanoo.

Hänen mukaansa tapaus on täysin poikkeuksellinen.

– Edes lyhytaikaisia sekaannuksia ei ole minun korviini tullut, eikä myöskään talossa kauemmin olleiden kollegoiden korviin.

Jalkanen kysyi asiasta myös edellisestä työpaikastaan eikä sielläkään oltu koskaan kuultu vastaavaa.

– Kyllä tämä on ainutkertainen. Tämä on vähän tällainen elokuvamainen juttu, mutta nyt ikävästi todellisuutta, Jalkanen sanoo.

Jalkasen mielestä järjestelmä oli ennen haavoittuvampi kuin nykyisin. Ennen vauvoilla oli vain kaulaketjut, joissa oli numerolaput.

– Siitäkään huolimatta ei tiedetä, että sekaannuksia olisi tapahtunut. Nykyisin vauvoilla on rannekkeet, jotka pysyvät mukana koko ajan, Jalkanen sanoo.

Vauvojen vaihtumisen takia sairaalassa terästetään käytäntöjä ja muistutetaan, miten tärkeää nimen tarkastaminen on joka vaiheessa.

– Pitää myös arvioida onko meillä hetkittäin liian kiirettä, Jalkanen sanoo.

– Sitä ei tässä kuitenkaan voi yksin syyttää, vaikka kiireinen yö olikin. Tämä olisi voinut tapahtua myös hiljaisena hetkenä, jos on tapahtuakseen.

Synnytyssairaaloiden kiirus vaihtelee luonnollisesti sen mukaan, miten synnytyksiä sattuu alkamaan. Joskus on kiireisempää kuin toisina aikoina. Vaihtelevuus tekee Jalkasen mukaan henkilöstön mitoituksesta vaikeaa.

– Siihen ei ole varaa, että kaikkiin tilanteisiin olisi täysin riittävä miehitys. Yritetään löytää hyvä kompromissi, Jalkanen sanoo.

Hän ei usko, että sairaalan tunnistamissysteemiin on tarvetta tehdä muutoksia.

– Mitään tunnistuslaitteita ei lapsille aleta laittamaan, Jalkanen sanoo.

Tarkkavaisuuden ja tietoisuuden lisääminen on Jalkasen mielestä keskeistä vastaavien tapausten estämiseksi.