Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen kritisoi Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltain syvenevää puolustusyhteistyötä blogissaan.

Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltojen puolustusministerit ovat allekirjoittaneet kolmenvälisen aiejulistuksen Washingtonissa eilen tiistaina. Etenkin vasemmistoliiton riveistä paheksuttiin aiemmin puolustusyhteistyön vaiettua valmistelua ja myös itse sopimusta, jota vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi piti merkkinä Suomen ajamisesta lähemmäs Yhdysvaltoja ja Natoa. Lue lisää: Kansanedustaja paheksuu Suomen, USA:n ja Ruotsin uutta sopimusta: ”Miksi ne käsitellään eduskunnassa salaisina?”

Myös Väyrynen arvostelee ja ihmettelee sopimusta.

– Sopimus kuulemma lisää vakautta Itämeren alueella. Sekä Suomessa että Ruotsissa kansan laaja enemmistö vastustaa maansa sotilaallista liittoutumista. Kummankaan maan hallitus ei sitä kannata. Silti käytännön tasolla otetaan askeleita, jotka vievät kohti liittoutumista, Väyrynen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Väyrynen vertaa Suomen tilannetta Ruotsiin, missä hänen mukaansa ihmetellään puolustusministeri Peter Hultqvistin henkilökohtaista liittoutumisintoa. Hän sanoo keskustelleensa pari kuukautta sitten Ruotsin sosialidemokraattien sisäpiiriin kuuluvan entisen europarlamentaarikon kanssa. Väyrynen näkee puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) toiminnassa samanlaisia piirteitä.

–Onkohan tilanne Suomen hallituksessa samankaltainen kuin Ruotsin? Pääministeri on jättänyt ulko- ja turvallisuuspolitiikan muiden ministereiden käsiin. Tasavallan presidentin rooli on jäänyt epäselväksi.

– Tasavallan presidentti, pääministeri ja ulkoministeri sanovat kannattavansa Suomen liittoutumattomuutta. Käytännön tasolla puolustusministeri Jussi Niinistö kuitenkin näyttää vievän maatamme kohti liittoutumista. Tuoreessa muistissa on puolustusministerin hämmennystä herättänyt ilmoitus kansainvälisten suursotaharjoitusten järjestämisestä. Nekin ovat toteutumassa.

Väyrysen mielestä molempien maiden pitäisi ”kansanvallan periaatteita noudattaen” palata turvallisuuspoliittiselle linjalle, jota kansalaisten laaja enemmistö kannattaa.

–Outo on tilanne sekä Suomessa että Ruotsissa, kun turvallisuuspolitiikkaa näyttää johtavan heiveröisen poliittisen tuen varassa toimiva puolustusministeri.

Väyrysen mielestä Niinistön toiminta on käytännössä johtamassa siihen, että Venäjä alkaa pitää EU:ta ja Suomea itselleen samanlaisena turvallisuusuhkana kuin Natoa. Presidentti Sauli Niinistö viittasi skenaarioon presidentinvaaleissa ja totesi, että Suomen tulisi harkita liittoutumista, jos skenaario toteutuisi.

Väyrynen kritisoi keskustan puheenjohtajaa, pääministeri Juha Sipilää (kesk.) siitä, että keskustan pitäisi ohjelmiensa ja puoluekokouspäätöstensä perusteella vastustaa Suomen liittoutumista, mutta käytännön tasolla pääministerillä on ”ollut jopa johtava rooli Euroopan unionin yhteisen puolustuksen kehittämisessä”.

– Kun tapasin äskettäin pitkän tauon jälkeen Juha Sipilän, minulle syntyi se käsitys, että ulko- ja turvallisuuspolitiikka ei edelleenkään kuulu hänen vahvuuksiinsa. Tälläkin alalla hänellä näyttää lisäksi olevan huonot neuvonantajat.

Lue myös:

Näkökulma: Suomen ”Nato-vaalit” käydään 9.9.2018 – Ruotsissa

IL:n ja US:n tutkimus: Sotilasyhteistyöllä USA:n ja Naton kanssa vahva tuki - 46 prosenttia hyväksyy yhteisen pelotteen tekemisen

IL: Suomalaismepin kysymys paljasti EU:n turvatakuukuplan – Suomi oudossa tilanteessa

Timo Soini: ”Venäjän kehityksestä on syytä olla huolissaan”