Keskustan äänestäjien on julkisuudessa arvioitu lipeävän puolueen oman ehdokkaan takaa kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrysen kannattajiksi. Tuoreimpien gallupien tausta-aineistot kuitenkin osoittavat, että valuma ei ole suurta. SDP:ssä tilanne on keskustaa hankalampi.

Perinteisten suurten puolueiden ehdokkaat ovat olleet gallupien häntäpäässä alle viiden prosentin kannatuksella.

Keskustan kannattajista 20 prosenttia kannattaa Matti Vanhasta ja Väyrystä vain 6 prosenttia, selviää Ylen tänään julkaiseman gallupin tausta-aineistoista (Excel-tiedosto). Alma-tutkimus osoittaa, että Vanhasen tukijat ovat Niinistön kannattajien tavoin ehdokkaastaan varmempia kuin muita tukevat.

–Olemme seuranneet tätä tilannetta ja kun vaalikenttiä on kierretty ja järjestöväkeä tavattu, niin näyttäisi siltä, että Väyrynen ei kuitenkaan ole se, joka keskustan ääniä ottaa. Näin saattaa olla jossakin päin Suomea, mutta on monia syitä, miksi keskustalainen ei halua Paavo Väyrystä äänestää, sanoo keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska.

–Yksi iso syy on se, että hän perusti kilpailevan puolueen ja jäi silti keskustaan jäseneksi, eikä suostunut eroamaan. Tämä suututtaa erityisesti jäsenistöä ja järjestöväkeä.

Jos Vanhasta tukee 20 prosenttia keskustalaisista, SDP:n Tuula Haataista kannattaa Ylen mukaan 14 prosenttia demareista. Kyselytutkimusten otantamenetelmästä johtuen vastaajamäärät ovat kuitenkin näin tarkasti jaoteltuna muutamien kymmenien luokkaa, eikä niistä pidä tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Viime viikolla julkaistun Alma-tutkimuksen tulokset ovat kuitenkin saman suuntaisia.

Demareita houkuttelee taakseen myös vihreiden Pekka Haavisto, jota äänestäisi 11 prosenttia SDP:n kannattajista. Myös Alman gallup osoittaa, että Haavisto käy SDP:n äänilaarilla siinä missä Väyrynen keskustan.

–Kyllä me näitä analysoimme jälkikäteen, kun tehdään kampanjasta arviota, mutta ei vielä tässä tilanteessa, kun on viimeiset päivät meneillään. Nämä ovat tietysti ihan kiinnostavia lukuja, mutta eivät ne minulla nyt ole päällimmäisenä mielessä. Sunnuntaina nähdään, miten vaalissa käy, kuittaa SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm Uudelle Suomelle.

Suosituin ehdokas SDP:n ja keskustan kannattajien keskuudessa on Sauli Niinistö, jota tukee yli puolet kummankin puolueen äänestäjistä. Keskustalaiset ovat puolueen puheenjohtajaa, pääministeri Juha Sipilää myöten sättineet julkisuudessa, kuinka puolueen kannattajat nyt löytävät kokoomuksen ehdokkaan, kun he sättivät hallituspolitiikkaa liian oikeistolaiseksi.

Puoluesihteeri Ovaska kertoo, että nyt ovi käy jo takaisinpäin.

–Meillä on ollut ihan kunnanvaltuutettuja, jotka ovat vielä joulu–tammikuun vaihteessa sanoneet äänestävänsä Sauli Niinistöä. Mutta nyt kun keskustelut ovat alkaneet ja vaikka Nato-kannat tai niiden sanomattomuus tulleet esiin, niin ihmiset ovat kokeneet, että ei Niinistö ehkä kuitenkaan edusta niitä asioita, joita itse äänestäjänä kannattaa ja tultu oman ehdokkaan taakse, Ovaska sanoo.

Sekä SDP:n että keskustan puoluesihteerit huomauttavat, että Ylen tänään julkaisemassa gallupissa 20 prosenttia vastaajista ei osannut tai halunnut kertoa kantaansa. SDP:n kannattajissa heitä oli 11 prosenttia ja keskustassa 14.

–Paljon oli vielä kantansa ilmaisemattomia. Ei tässä vaiheessa gallupeista voi sanoa muuta kuin että tästä vielä vaalikentille mennään. Sunnuntaina nähdään sitten, mikä on tulos, toteaa Rönnholm.