Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk./kapu.) on julkaissut vastineen keskustan puoluejohdon eilen julkituomaan oikeudelliseen lausuntoon Väyrysen vaalikelpoisuudesta keskustan puheenjohtajavaalissa.

Professori Heikki Halilan ja ministeri Lauri Tarastin keskustalle antaman lausunnon mukaan Väyrynen ei ole vaalikelpoinen, koska hän on perustamansa kansalaispuolueen jäsen. Keskustan säännöt kieltävät kuulumisen toiseen puolueeseen.

Väyrynen kertoo Puheenvuoron blogissaan, että häneen otti yhteyttä juristi ja oikeustieteen tohtori Kari Uoti, joka tarjoutui tekemään vastineen keskustalle.

–Vastineessaan Uoti toteaa, että lausunto ei ole analyysi lain sisällöstä, vaan selvitys tavasta päästä ennalta määrättyyn/tavoiteltuun lopputulemaan liittyen Keskustan tulevan kesän puheenjohtajavaaliin. Tämän tyylisiä lausuntoja käytetään hänen mukaansa hyvin tavanomaisesti tuomioistuimissa pyrittäessä edistämään oman tavoitteen toteutumista.

Väyrynen on julkaissut Uotin vastineen kokonaisuudessaan omilla verkkosivuillaan. Siinä Uoti korostaa, että Väyrysen vaalikelpoisuuden voi päättää ainoastaan keskustan puoluekokouksen puheenjohtaja.

–Lausunnon mukaan Keskustan tulisi ryhtyä valmistelemaan argumentaatiota, jolla tuleva kokouksen puheenjohtaja aikanaan arvioi Paavo Väyrysen vaalikelpoisuuden, Uoti toteaa.

Hän pitää lausuntoon kirjattu suositusta omituisena, ja että sen ainoa tarkoitus on ryhtyä valmistelemaan perusteita Väyrysen ehdokkuuden estämiseksi. Uoti kuitenkin huomauttaa, että keskustan säännöissä on yksiselitteinen vaatimus: puolueen puheenjohtajan tulee olla keskustan jäsen.

Keskustassa on pohdittu myös Väyrysen erottamista. Keskustan jäsenet eivät ole ensisijaisesti puolueen jäseniä vaan puolueeseen kuuluvien paikallisyhdistysten jäseniä. Siksi keskusta ei voi erottaa Väyrystä suoraan, vaan sen tulisi erottaa Väyrysen koko paikallisyhdistys, Keminmaan keskustaseura. Uoti pitää tätä mahdottomana.

–Keminmaan keskustaseuran säännöissä ei voi olla perustetta erottamiselle, koska Keskustan sääntöjen mukaan jäsenyhdistyksen tulee alistaa sääntönsä puolueen hyväksyttäväksi ennen yhdistyksen hyväksymistä puolueen jäseneksi. Eli Keskusta on jossakin vaiheessa hyväksynyt Keminmaan keskustaseuran jäsenekseen ja samalla hyväksynyt yhdistyksen säännöt, jotka mahdollistavat kuulumisen myös toiseen puolueeseen, Uoti kirjoittaa.

Väyrynen tulkitsee, että keskustan puoluejohto ei halua keskustella puolueen linjasta. Hän itse peräänkuuluttaa keskustelua puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilän kanssa.

–Puoluehallituksen eilinen kannanotto tähtääkin vain siihen, että puoluekokoukseen valmistauduttaessa voitaisiin välttää keskustelu Keskustan linjasta ja tulevaisuudesta. Järjestöväelle annettu ohje merkitsee sitä, että puheenjohtajaehdokkaiden paneelikeskusteluja ei järjestetä, Väyrynen kirjoittaa.

–Keskustelua voidaan vaikeuttaa, mutta sitä ei voida estää. On huolehdittava siitä, että Juha Sipilä tukijoineen joutuu ottamaan kantaa niihin samoihin kysymyksiin, joista äskeisissä presidentinvaaleissa keskusteltiin. Ne koskevat ennen muuta ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, Suomen jäsenyyttä ja politiikkaa euroalueessa, maahanmuuttopolitiikkaa ja aluepolitiikkaa.