Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen (kesk.) torstaina käynnistämä kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen eurojäsenyydestä on kerännyt jo yli 11 000 kannattajaa.

– Sehän on hyvin ilahduttavaa. Tämä on hyvin spontaanisti lähtenyt liikkeelle, Väyrynen sanoo Uudelle Suomelle.

Väyrynen kertoo saaneensa idean kansalaisaloitteen perustamiselle kirjoitettuaan eurojäsenyydestä ensin blogin. Hänen mielestään Suomessa tarvitaan kunnon keskustelua eurosta ja mielellään sellaista, ”joka johtaa päätöksentekoon, jossa asiaa punnitaan”.

– Ensin kirjoitin blogin, että pitäisi järjestää kansanäänestys ja sitten ajattelin, että eihän asia etene ennen kuin joku tarttuu siihen. Huomasin, että kansalaisaloiteväline antaa mahdollisuuden ottaa asia muodollisesti esille, Väyrynen kertaa.

– Kun riittävä määrä (50 000) kannattajia tulee, eduskunta joutuu ottamaan asiaan kantaa. Syksyn mittaan aion järjestää yleisötilaisuuksia eri puolilla maata, joiden yhteydessä on mahdollisuus tulla allekirjoittajaksi niilläkin, jotka ehkä vierastavat tätä nettimahdollisuutta.

Muiden keskustapoliitikkojen kanssa Väyrynen ei ole aloitteesta omien sanojensa mukaan puhunut. Tällä vuosituhannella keskusta on esiintynyt pikemminkin euromyönteisenä kuin -kriittisenä puolueena. Vahvimmin kritiikkiä yhteistä rahaa kohtaan on esitetty perussuomalaisista, josta on kuultu aika ajoin vaatimuksia eurosta eroamiseksi. Viimeksi tänä keväänä puolueen nuorisojärjestö vaati Suomen eroa eurosta.

Perussuomalainen piirijärjestön johtaja ja puoluevaltuuston jäsen Jari-Pekka Teurajärvi totesikin Puheenvuoron blogissaan, että Väyrysen ”varmaankin pitäisi olla Perussuomalaiset r.p.:n jäsen, sillä hänen omassa puolueessaan hänen ajamansa politiikka ei ole saanut tuulta alleen. Keskustan puheenjohtaja Väyrynen toteaa, ettei moinen ole käynyt mielessä.

– Eiii, ei toki. Kyllä keskustassa on ollut erittäin vahva isänmaallinen henki vuonna 1994 ja sen jälkeenkin. Valitettavasti meillä puolueen johto on myötäillyt tätä valtavirtaa.

Paavon varmaankin pitäisi olla Perussuomalaiset rp jäsen, sillä omassa puolueessaan (kesk.) hänen ajamansa politiikka ei ole saanut tuulta alleen. Tämä osoittaa myös sen, että puolueiden sisällä voi olla erilaisia näkemyksiä asioista, mutta puolueen johto määrittää vallitsevan politiikan linjan.