Brysselistä eduskuntaan palannut Paavo Väyrynen on rekisteröity Kansalaispuolueen eduskuntaryhmään, vaikka kahtia jakautuneen puolueen riitely jatkuu. Eduskunnan piti tehdä omia varmistuksiaan erikoisessa tilanteessa.

Istuntoasiainneuvos Antti Linna viittaa lakiin eduskuntaryhmistä. Lain mukaan eduskuntaryhmän nimessä ”saa viitata sen puolueen nimeen, jonka jäseniä enemmistö eduskuntaryhmään kuuluvista kansanedustajista on”. Vastasiipi on erottanut Väyrysen Kansalaispuolueesta, mutta Väyrynen on riitauttanut asian, jota oikeus ei ole vielä ratkaissut.

–Tiedämme kyllä, että siinä on vireillä prosessi, joka ei ole vielä ratkennut, mutta meidän tulkinta nyt tässä vaiheessa oli se, että emme voi oikein evätäkään edustaja Väyrysen Kansalaispuolue-eduskuntaryhmän rekisteröintiä, koska käsittääksemme hän on kuitenkin tällä hetkellä jäsenenä puolueessa, Linna sanoo Uudelle Suomelle.

Lue lisää: Paavo Väyryselle tyrmäys oikeudesta – taistelu Kansalaispuolueesta jatkuu silti

Linnan mukaan eduskuntaryhmän nimiasiaa selvitettiin puoluerekisterin osalta oikeusministeriöstä ja yhdistysrekisteristä sekä käräjäoikeudesta. Lisäksi oltiin yhteydessä yhdistysrekisterissä tätä nykyä Kansalaispuolueen puheenjohtajaksi merkittyyn Sami Kilpeläiseen, jolla on rekisterin mukaan nimenkirjoitusoikeus Kansalaispuolueessa.

–Kyllä tämä on pyritty selvittämään niiltä osin kuin se on mahdollista. Tietenkin me eduskunnassa myös mielenkiinnolla seuraamme prosessia jäsenasian suhteen. Eli kun jäsenasia aikanaan ratkeaa, onko siinä tarvetta tehdä jotakin muutoksia vai ei ja mitkä ovat ne mahdollisuudet.

Linna korostaa, ettei lähde ennakoimaan prosessin lopputulosta millään tavalla, ei jäsenyyden, eikä eduskuntaryhmän nimen osalta, mutta lakiin kirjattu ehto eduskuntaryhmän nimestä pitää joka tapauksessa täyttää.

–Seuraamme asiaa eduskuntaryhmän nimeen liittyen, mutta muuten se ei kuulu meille ollenkaan, hän toteaa.

Lue myös:

Paavo Väyrynen yhä kovana: ”Kanteita ei hylätty – Oikeuden päätöksestä virheellisiä tulkintoja”

Paavo Väyrynen ja Kansalaispuolue kohtaavat oikeudessa – kumpi esiintyy laittomasti?

Kauppalehti: Väyrysen firmasta 145 700 euron osingot – vero vain 7,5 %

Eduskunnassa hämmennys Väyrysen ilmoituksesta: ”Ei tästä ole tietoa”