Poliisi on saanut valmiiksi poikkeuksellisen laajan ihmiskauppa- ja seksuaalirikoskokonaisuuden esitutkinnan, joka koskee kulttuurineuvos Veijo Baltzaria.

Poliisi epäilee, että yli 70-vuotias mies käytti hyväksi nuorten naisten turvatonta tilaa ja riippuvaista asemaa ja värväsi tyttöjä ja nuoria naisia pyörittämäänsä teatteritoimintaan Helsingissä.

Kokonaisuuden selvittäminen poliisissa on kestänyt yli vuoden. Tutkinnan yhteydessä on kuulusteltu lähes sataa todistajaa ja lisäksi puhutettu puhelimessa yli viittäkymmentä ihmistä.

Poliisi kertoo tiedottavansa esitutkinnan tuloksista, koska asia on yhteiskunnallisesti merkittävä ja esitutkinta on ollut suuren mediahuomion kohteena.

Poliisi epäilee miestä lukuisista rikoksista, joiden uhriksi on esitutkinnan perusteella joutunut seitsemän 1980‒2000-luvuilla syntynyttä naista. Osa asianomistajista on ollut epäiltyjen rikosten tapahtumahetkellä alaikäisiä.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet 1.8.2004‒19.11.2019 Helsingissä, Espoossa, Raaseporissa, Suonenjoella ja Kuopiossa.

Jutun rikosnimikkeet ovat törkeä ihmiskauppa ja ihmiskauppa, törkeä raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, raiskaus, seksuaalinen hyväksikäyttö, pahoinpitely ja laiton uhkaus.

Poliisi epäilee, että mies on houkutellut asianomistajia ensin käymään ja oleskelemaan ja lopulta asumaan luonaan. Epäillään, että asuinpaikkoja on ollut ensin useampi pääkaupunkiseudulla ja lopulta iso asunto Tammisaaressa.

Yhteisöllä oli omituisia sääntöjä

Lisäksi rikoksista epäillyllä on ollut poliisin mukaan käytössään asunto ainakin Kuopiossa. Asunnoissa asui miehen lisäksi kaksi naista, joita epäillään avunannosta ihmiskauppaan, sekä erinäinen määrä muita nuoria naisia.

”Poliisi epäilee esitutkinnan perusteella, että rikoksista epäilty on käyttämällä hyväksi asianomistajien turvatonta tilaa ja riippuvaista asemaa ‒ ja ainakin osaa asianomistajista myös painostamalla ‒ värvännyt heidät yhteisöönsä ja majoittanut heitä erinäisissä asunnoissa saattaakseen heidät seksuaalisen hyväksikäytön ja/tai pakkotyön kohteeksi ja ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin”, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saara Asmundela tiedotteessa.

Turvattomalla tilalla viitataan siihen, että kaikki asianomistajat ovat olleet nuoria ja heillä on ollut jo ennestään elämässään haasteita, joista he ovat kertoneet rikoksesta epäillylle, joka on näin ollut tietoinen asianomistajien haavoittuvasta asemasta.

Riippuvainen asema perustuu muun muassa siihen, että asianomistajat ovat olleet taloudellisesti ja majoituksensa puolesta riippuvaisia epäillystä. Osalla asianomistajista on ollut myös työsuhde epäillyn yhdistykseen. Lisäksi rikoksista epäilty on käyttänyt hyväksi asemaansa tunnettuna kulttuuritoimijana.

Poliisi epäilee, että asianomistajien on pitänyt rikoksista epäillyn luona asuessaan toimia tämän antamien sääntöjen ja määräysten mukaisesti. Yhteisön säännöt ovat koskeneet muun muassa asianomistajien pukeutumista ja ulkonäköä, syömistä, liikkumista ja yhteydenpitoa yhteisön ulkopuolelle.

Lisäksi poliisi epäilee, että asianomistajat erkaannutettiin perheistään ja ystävistään, eivätkä he saaneet olla yhteydessä ulkopuolisiin. Epäillään, että asianomistajien koulunkäyntiä tai opiskelua on myös jossain määrin rajoitettu.

Poliisi epäilee, että asianomistajiin kohdistettiin väkivaltaa ja ”yhteisössä vallitsi niin kutsuttu pelon ilmapiiri”. Lisäksi epäillään, että osa asianomistajista on joutunut seksuaalirikosten uhreiksi.

Palkkoja meni epäillyn tilille

Osalla asianomistajista on ollut työsopimus rikoksesta epäillyn yhdistykseen, osalla ei. Nekin, joilla on ollut työsopimus, ovat pääsääntöisesti siirtäneet erinäisissä osissa heille maksetun palkan epäillyn tilille. Poliisi epäilee, että asianomistajia velvoitettiin tekemään ylipitkiä työpäiviä ilman ilman asianmukaista korvausta, vapaapäiviä tai lomia.

Asianomistajien lisäksi poliisi on kuullut lukuisia todistajia, joista suuri osa on ollut jollakin tavalla mukana yhdistyksen toiminnassa.

Rikoksista epäilty otettiin kiinni asunnostaan Tammisaaresta 19.11.2019. Samana päivänä kiinniottopaikalla tehtiin kotietsintä, jossa takavarikoitiin suuri määrä tavaraa ja materiaalia, muun muassa erilaisia asiakirjoja sekä kuva- ja videomateriaalia, joita on käytetty esitutkinnassa todisteena.

Rikoksista epäilty vangittiin Helsingin käräjäoikeudessa 21.11.2019, ja hän on edelleen vangittuna.

Kahta ihmiskauppa- ja muiden rikosten asianomistajaa epäillään avunannosta ihmiskauppaan. Toinen heistä oli esitutkinnan alkuvaiheessa vangittuna, mutta hänet vapautettiin, kun tuli ilmi, että hänen itsensä epäillään joutuneen muun muassa ihmiskaupan uhriksi vuosikausien ajan.

Kokonaisuus siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan. Syytteen nostamisen määräpäivä on 18.11.2020.

Poliisi on tehnyt esitutkinnan aikana tiivistä yhteistyötä Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän ja Rikosuhripäivystyksen kanssa asianomistajien auttamiseksi ja tukemiseksi. Poliisi kiittää yhteistyöstä.