Veikkauksen hallintoneuvoston jäsen, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ei usko Veikkauksen monopolin purkamisen ratkaisevan pelaamiseen tai Veikkauksen mainontaan liittyviä ongelmia.

”Minusta ei ole järkevää purkaa yksinoikeusjärjestelmää, joka tuottaa yhteiskunnalle paremman kansantaloudellisen tuoton ja ehkäisee paremmin pelihaittoja. Veikkauksen pitää pystyä toimimaan nykyistä vastuullisemmin. Tätä olen pyrkinyt tuomaan esille jokaisessa hallintoneuvoston kokouksessa”, hän kirjoittaa blogissaan.

Pääministeri Antti Rinne (sd) väläytti monopolista luopumista puhuessaan politiikan toimittajille Kesärannassa aikaisemmin tällä viikolla. Lue tarkemmin: Pääministeri Rinteeltä suorat sanat Veikkaukselle: ”Näin ei olisi pitänyt koskaan tapahtua”

Arhinmäen mukaan Veikkauksen monopolin purkamisen kannalla tuntuvat olevan erityisesti ne, jotka ovat jollain tavalla kytköksissä kansainvälisiin pelifirmoihin ja hyötyisivät taloudellisesti Veikkauksen yksinoikeusjärjestelmän purkamisesta.

Hänkin olisi kuitenkin valmis muuttamaan peliautomaattien sijoittelua.

”Tutkimusten mukaan pienituloiset pelaavat eniten peliautomaatteja ja häviävät niihin rahaa. Siksi on syytä kriittisesti tarkastella mm. peliautomaattien sijoittelua. Pitääkö joka kaupan aulassa olla automaatteja? Minusta on syytä vakavasti harkita peliautomaattien vähentämistä ja sijoittelun miettimistä uudelleen. Samalla pitää huomioida, että se tulisi merkittävästi vähentämään tuottoja.”

Arhinmäki muistuttaa samalla, että peliautomaatteihin ollaan joka tapauksessa puuttumassa, sillä Veikkaus halusi siirtyä peliautomaateissa pakolliseen tunnistautumiseen ja eduskunta sääti tämän mahdollistavan lainsäädännön viime kauden lopulla.

Toinen keskustelua herättänyt aihe on ollut Veikkauksen mainonta.

”Siinä on tapahtunut selkeitä ylilyöntejä. Kerta ei ole ensimmäinen. Vaikuttaa siltä, että Veikkaus aika ajoin koettelee hiukan kepillä jäätä, missä menee sopivan mainonnan raja”, Arhinmäki kommentoi.

Kysymys ei hänen mukaansa ole vain Veikkauksesta tai sen johdosta vaan yhtiön omistajaohjauksesta.

”Omistajaohjauksen tehtävä on asettaa yritykselle rajat. Loppujen lopuksi kysymys on poliittisesta ratkaisusta, paljonko painotetaan tuottoa suhteessa pelihaittojen ehkäisemiseen. Tuotto tulee todennäköisesti jatkossa joka tapauksessa laskemaan, kun pakollisen tunnistautumisen myötä peliautomaateilla pelaamisen arvioidaan vähentyvän.”

Arhinmäki ei pidä uskottavana ajatusta siitä, että mainonta muuttuisi vähemmän aggressiiviseksi ja houkuttelevaksi, jos monopoli purettaisiin.

”Myöskään ajatus siitä, että pelihaitat vähenisivät tarjonnan lisääntyessä ja ulkomaisten peliyhtiöiden tullessa markkinoille, ei ole sekään kovin todennäköinen visio. Monopolin purkaminen pikemmin lisäisi pelihaittoja kuin vähentäisi niitä.”

Arhinmäki pitää absurdeina myös väitteitä, joiden mukaan hallintoneuvoston kokouspalkkio korruptoisi saajansa Veikkauksen äänitorveksi.

”Veikkaus ei valitse hallintoneuvostoaan, joten kritiikittömyys tai kriittisyys eivät vaikuta asemaan hallintoneuvostossa. Oman arvioni olen tehnyt vuosien kokemuksen ja tiedon pohjalta. Kukaan ei ole pystynyt toistaiseksi mitenkään osoittamaan, että joku muu järjestelmä olisi tuoton ja pelihaittojen ehkäisyn kannalta parempi.”

Myös aikaisempi tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) on puolustanut Veikkauksen monopolia. Lue lisää: Rinne väläytti Veikkaus-monopolin purkamista – ministeri Saarikko hämmentyi: ”Keskustelu lähti laukalle”