Valtionyhtiö Veikkaus tiedotti torstaina toimintansa muutoksista, joilla pyritään lisäämään vastuullisuutta ja vähentämään peliongelmia. Yhtiö uudistaa mainontansa ja vähentää peliautomaatteja osana kokonaispakettia, joka yhtiön arvion mukaan vähentää sen tulosta noin 150–200 miljoonalla eurolla vuodessa.

Gustafssonin mukaan Veikkaus-keskustelussa on ilmassa ”paljon väärää tietoa ja mielikuvia, mutta on myös aitoa ja perusteltua huolta peliongelmaisista”. Hän kirjoittaa asiasta Puheenvuoron blogissaan.

”Peliongelmaisten määrä on väestötasolla keskimäärin n. 3 %, luku ei ole kasvanut [vuodesta 2007], mutta ongelma on silti vakava ja todellinen. Taloustutkimuksen mukaan automaattipelaamisen ongelmista kärsiviä peliongelmaisia oli väestöstä 1,7 prosenttia”, Gustafsson kirjoittaa.

Gustafssonin mukaan Veikkauksen aiemmat toimet, kuten pakollinen nettipelaamisen tappioraja, sekä uudet toimet, kuten peliautomaatteihin tuleva pakollinen tunnistautuminen, tulevat vähentämään pelaamista.

”Pakollinen tunnistautuminen tulee vähentämään pelaamista, samalla jo nyt on päätetty vähentää 3500 peliautomaattia. Mielestäni pelikoneita voidaan ja pitää vähentää asteittain 30-50 %”, Gustafsson kirjoittaa.

LUE MYÖS:

Tunnistautuminen. Veikkaus uskoo peliautomaattien pakollisen tunnistautumisen vähentävän pelihaittoja.Kuva: TONI REPO/AAMULEHTI

Hänen mukaansa kotimaisesta tarjonnasta aiheutuvat pelihaitat näyttäisivätkin vähentyvän, mutta ”ne ovat korvautumassa lisääntyvästä ulkomaille pelaamisesta aiheutuvilla haitoilla”. Tähän ratkaisuksi Gustafsson väläyttää tiettyjen ulkomaisten sivustojen blokkaamista suomalaisilta.

”Neljällä viidestä apua hakeneista peliongelmaisesta on ongelmia ulkomaisten rahapelitoimijoiden tarjonnan kanssa! Hallitusohjelmaan kirjattuun arpajaislain uudistukseen onkin välttämätöntä saada ns. blokkausmahdollisuus, jolloin voidaan estää oman maan kansalaisen pelaaminen luvattomilla sivuilla. Suomi tulee jälkijunassa, sillä blokkaus on jo käytössä 21:ssa Euroopan maassa. Näin rahapelaamisesta ohjataan lailliseen, vastuulliseen ja valvottuun pelitarjontaan”, Gustafsson uskoo.

Hän painottaa haluavansa pitää yksinoikeusjärjestelmästä kiinni.

”Se on ehdottomasti myös pelihaittojen vähentämisen näkökulmasta parempi kuin lisenssijärjestelmä. Ruotsissa 86 peliyhtiötä käyttävät lähes miljardi euroa mainontaan, Suomessa tästä vain murto-osa”, Gustafsson viittaa Veikkauksen noin 40-50 miljoonan euron mainosbudjettiin.

”Norjassa selvitettiin v. 2015 lisenssijärjestelmään siirtymistä ja arvioitiin kuitenkin yksinoikeusjärjestelmän olevan paras vaihtoehto haittojen ja ongelmien ehkäisyssä.”