Veikkausliigasta putoaa sääntöjen perusteella vain yksi joukkue, mutta kaudelle 2015 vaihtuu peräti kolme joukkuetta. TPS menetti sarjapaikkansa urheilullisin perustein jäätyään sarjataulukon jumboksi ja tilalle nousi Ykkösen voittaja HIFK. FC Honka ja MYPA pudotettiin sarjasta, koska ne eivät täyttäneet Veikkausliigan lisenssiin vaadittavia kriteerejä.

Hongan tilalle nostettiin joulukuussa FC KTP, joka oli sijoittunut Ykkösessä kaudella 2014 toiseksi. Perjantaina 8. tammikuuta Veikkausliiga ilmoitti myöntävänsä lisenssin Ykkösessä kolmanneksi sijoittuneelle Tampereen Ilvekselle.

MYPA oli viime kaudella pahoissa talousvaikeuksissa. Seura leikkasi kulujaan kovalla kädellä ja yritti rahankeräystäkin, joka ei täyttänyt Suomen lain asettamia vaatimuksia.

– Ensireaktio on masennus ja synkkyys. Sama tunne tulee varmasti leviämään kylällä nopeasti. Olemme koko Kouvolan joukkue ja tämä tulee heijastumaan laajemmallekin alueelle, MYPAn puheenjohtaja Matti Tiihonen kommentoi YLE:n haastattelussa.

MYPA tuskin olisi voinut menestyä 200 000 – 300 000 euron budjetilla. Ilveksellä taloudelliset resurssit ovat paremmat, joten urheilulliselta kannalta päätöksestä on Veikkausliigalle hyötyä. Tampere United menetti paikkansa kabinetissa 2011 ja nyt Ilves palautti Tampereen pääsarjatasolea kabinetin kautta.

Tampere on Suomen toiseksi suurin talousalue ja sitä tarvitaan Suomen futiksen pääsarjassa. Perinteitäkin Tampereella riittää. Ilves voitti mestaruuden 1983, TPV 1994 ja Tampere United 2001, 2006 ja 2007.

Mutta urheilullisten asioiden sivuuttaminen suututtaa jalkapallofaneja. Nykyisin kauden päätyttyä ei voi enää tietää, ketkä oikeasti putoavat ja ketkä jatkavat pääsarjassa. Monien mielestä sarjapaikka olisi kuulunut MYPA:lle.

Veikkausliigan kriteerit ovat kuitenkin ymmärrettäviä. Kyse on ammattilaissarjasta, jossa joukkueita pitäisi pyörittää ammattimaisesti. Suomen futiksessa on viime vuosina riittänyt surkeita esimerkkejä, joista olisi hyvä päästä eroon.

Todennäköisesti Honka ja MYPA olisivat olleet kaudella 2015 urheilullisesti suuria vitsejä, jotka olisivat tehneet taloudellisesti vain lisää hallaa. Suomen futiksen imagokin olisi kärsinyt.