Portugaliin on syntymässä poliittinen tyhjiö viikonloppuna järjestettävän tärkeän EU-huippukokouksen alla, kirjoittaa Financial Times.

Portugalin vähemmistöhallituksen odotetaan lähes varmasti kaatuvan tänään järjestettävässä säästökuriin liittyvässä äänestyksessä. Pääministeri José Socrates on ilmoittanut eroavansa, jos näin käy. Näin ollen Portugali olisi ilman hallitusta neuvoteltaessa EU:n kanssa säästötoimista tai apupaketista.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Socratesin eroa on pidetty jo selviönä esimerkiksi lehdistössä.

Portugalissa ei voida lain mukaan järjestää uusia vaaleja kuin vasta kahden kuukauden päästä hallituksen hajoamisesta. Lähtevä hallitus jää yleensä asioiden hoitajaksi, mutta asian tekee mutkikkaaksi se, että sen rooli on rajoitettu.

FT:n mukaan Portugalin perustuslaki kieltää ”rampana ankkana” toimivaa hallitusta päättämästä muista kuin aivan välttämättömimmistä asioista. Perustuslakiasiantuntijoiden mukaan tämä tarkoittaa sitä, että eronnut hallitus ei voi neuvotella rahapoliittisesta suunnitelmasta EU:n kanssa.

Portugaliin voitaisiin ehkä muodostaa siirtymähallitus, jolla olisi neuvotteluvalta.

FT:n mukaan pelko Portugalin kaatumisesta kansainvälisen yhteisön käsiin on kasvanut entisestään. Tänään maan viiden vuoden valtionlainat nousivat ennätystasolle 8,05 prosenttiin.