Lokakuun lopussa käynnistyvä Naton monikansallinen Trident Juncture 18 -sotaharjoitus ja arktisen alueen militarisoituminen kiristävät Norjan ja Venäjän välejä. Venäjä syyttää Natoa puolustusliiton sotilaallisen läsnäolon laajentamisesta arktisella alueella, kun taas Norjan mukaan Naton toimien syy on Venäjän varustautuminen rajan takana.

Venäjä kertoi tällä viikolla vastaavansa Naton sotilaallisen läsnäolon kasvuun Pohjois-Norjassa. Ulkoministeriön edustaja nimesi erityisesti sotaharjoitukset tekijäksi, johon Venäjän on reagoitava turvallisuutensa takaamiseksi.

”Naton sotilaallisen ja poliittisen aktiviteetin yltyminen arktisella alueella Venäjän välittömässä läheisyydessä ei ole jäänyt huomaamatta”, ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova sanoi uutistoimisto Tassin mukaan.

Venäjän mukaan Naton ja Nato-maa Norjan toimet rikkovat kylmän sodan aikaista linjaa, jossa Norja pidättäytyi antamasta ulkovaltojen asevoimille tukikohtia alueeltaan. Näin toimimalla Norja on Venäjän mukaan antanut alkusysäyksen ”ennennäkemättömälle militarisoitumiselle pohjoisilla leveysasteilla”.

Norja, joka pelkää Venäjän ja lännen välisten jännitteiden riistäytyvän käsistä arktisen alueen luonnonrikkauksien himossa, on sotaharjoitusten lisäksi suostutellut Yhdysvallat kaksinkertaistamaan Norjaan sijoittamiensa joukkojen määrän. Arctic Today -sivuston ja Reutersin mukaan arktisella alueella sijaitsevaan Tromssaan sijoitetaan ensi vuodesta lähtien satoja yhdysvaltalaissotilaita. Tassin mukaan sotilaita olisi jatkossa noin 770.

Tromssan tukikohta on lähempänä Venäjän rajaa kuin yhdysvaltalaisjoukkojen nykyinen asemapaikka. Venäjä pitää amerikkalaisjoukkojen lisäämistä ”epäystävällisenä” tekona Norjalta ja katsoo, että viiden vuoden määräaika tarkoittaa käytännössä joukkojen pysyvää sijoittamista Norjaan.

”Tällaiset vastuuttomat toimet horjuttavat väistämättä pohjoisen sotilaallista ja poliittista tilannetta ja kasvattavat jännitteitä”, Zakharova sanoo.

Norjan ulkoministeri Ine Eriksen Soereide sanoo Reutersin haastattelussa, että Norja ei usko konfliktin alkavan Arktikselta, mutta pelkää mahdollisen muualla alkavan konfliktin leviävän sinne.

”Se johtuu tietysti Venäjän sotilaallisen kapasiteetin kasvattamisesta etenkin Kuolan niemimaalla”, ministeri sanoo.

Myös Suomen Puolustusvoimat osallistuu Naton ”korkean näkyvyyden harjoitukseen” 25.10.–7.11. Norjan johtamassa harjoituksessa toimii joukkoja myös Suomen ja Ruotsin alueilla.