Norjan Helge Ingstad -alus Trident Juncture -harjoituksessa.Kuva: All Over Press / EPA
Norjan pääministeri Erna Solberg Leopard 2 -tankin kyydissä harjoituksessa.Kuva: All Over Press / EPA

Venäjä on ilmoittanut suorittavansa ohjusammuntoja Norjanmerellä tällä viikolla eli samaan aikaan, kun puolustusliitto Naton suuri sotaharjoitus on käynnissä lähellä ammuntapaikkaa pohjoisessa Norjassa.

Muun muassa venäläinen uutistoimisto Interfax uutisoi Venäjän suunnitelmasta. Interfaxin mukaan Venäjän testiammunnat osuvat lähelle Naton harjoitusaluetta.

Norjan yleisradion NRK:n mukaan Venäjän testit ajoittuvat torstaille, perjantaille sekä lauantaille.

Norjan armeijan mukaan Naton suuri harjoitus, Trident Juncture 18, jossa myös Naton kumppanimaa Suomi on mukana, jatkuu normaalisti. Venäjän ammunnat ovat Norjan puolustusvoimien tiedossa eivätkä ne häiritse Naton harjoituksia, vaikka kohdistuvat osin samalle alueelle kuin harjoitukset.

Norjalaisen ulkopolitiikan tutkimuslaitos Nupin tutkija Julie Wilhelmsen sanoo NRK:lle, että Venäjän ammunnat ovat selvä vastareaktio Naton harjoitukseen, joka on aiheuttanut jännitteitä Norjan ja Venäjän välille. Arktiseen alueeseen keskittyvä Naton harjoitus puolestaan on varautumista Venäjän yltyvään sotilaalliseen varustautumiseen pohjoisilla alueilla.

Lue lisää: Venäjä aikoo vastata Naton suurharjoitukseen – Norjan uudet amerikkalaissotilaat ja Venäjän varustautuminen kiristävät välejä

LUE MYÖS: Lähi-idän tuntija: Suuren sodan merkit jo ilmassa – sama kehitys toistui ennen II maailmansotaa